Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ustaše su srušile Muzej srpskog kralja u Zagrebu i od tog kamena, napravili najveću džamije! Pavelić je podigao minarete visine 45 metara, a tu je i Stepinac (FOTO)

U Zagrebu je od kamena s Brača podignuta jedna od najvećih džamija.

Jedan od najvećih trgova u Zagrebu Trg hrvatskih velikana nosio je ime srpskog kralja Petra i na njemu je bio sagrađen muzej posvećen kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

Danas je to objekat koji se naziva “Dom hrvatskih likovnih umetnosti”. Ipak, malo ko zna da je baš taj objekat bila velika džamija, možda i najveća na Balkanu, a podigao ju je lično Ante Pavelić.

Za rubriku verovali ili ne: Zagreb je u slavu srpskog kralja Petra 1927. godine doneo odluku da se jedan od njegovih najlepših trgova nazove po kralju oslobodiocu, a kasnije i da se na istoimenom Trgu izgradi velelepni muzej, koji je osmislio čuveni Ivan Meštrović.

Muzej je nosio ime “Dom likovne umetnosti kralja Petra I Velikog Oslobodioca”, a gradnja je počela 1934. godine i to s čuvenim kamenom s Brača.

Svi domaći i svetski mediji izveštavali su tada o čudnovatom kružnom remek-delu s 36 bračkih kamenih stubova i jedinstvenom stakleno-betonskom kupolom, najvećom u Evropi.

1927 - 1933 trg kralja Petra foto: Wikipedia
1927 – 1933 trg kralja Petra foto: Wikipedia

 

Ono što je najzanimljivije je to da je ovo zdanje 1938. godine blagoslovio lično Alojzije Stepinac.

Međutim, dolaskom na vlast ustaša Ante Pavelića 1941. godine doneta je odluka da se ovo zdanje pretvori u džamiju i da se Trg nazove po Kulinu Banu.

Alojzije Stepinac na raportu kod Ante Pavelića foto: Wikipedia
Alojzije Stepinac na raportu kod Ante Pavelića foto: Wikipedia

Čitava unutrašnjost je promenjena, a počelo se i s izgradnjom četiri minareta visine 45 metara. Džamija se zvala “Džamija poglavnika Ante Pavelića”.

„U slavu i u znak ljubavi spram Alaha Boga Jedinoga, te u znak pažnje prema muslimanima, podiže poglavnik Dr. Ante Pavelić ovaj velelepni hram u glavnom gradu Zagrebu da odani sinovi viteškog naroda hrvatskoga, iskreni sljedbenici uzvišene vjere Islama, skrušenom molitvom jačaju pregalačke snage u borbi za obranu i napredak lijepe svoje domovine Nezavisne Države Hrvatske, koja da bi vazda sretna bila”, pisalo je na ulaz u ovu džamiju.

Ante Pavelić na otvaranju džamije u Zagrebu foto: Printscreen
Ante Pavelić na otvaranju džamije u Zagrebu foto: Printscreen

Nakon sloma NDH i ulaska komunista u Zagreb iznad vrata džamije postavlja se slika muftije Ismeta Muftića, a Trg  dobija naziv “Žrtava fašizma”.

Bila je jedna od najvećih u Evropi foto: Wikipedia
Bila je jedna od najvećih u Evropi foto: Wikipedia

Komunisti su srušili Pavelićeve minarete, a čitavo zdanje je ponovo preuređeno u “Muzej narodne revolucije”, da bi tek 1990. godine trg i muzej poneli današnja imena.

Autor: Darko Zlojutro

Izvor: ESPRESO

Vezane vijesti:

Zagreb – Knjiga Jadovno 1. | Jadovno 1941.

Zagreb optužbama prikriva zverske zločine nad Srbima …

Počinjeni ustaški zločini ostali su bez kazne, pokajanja i …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: