fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ustaše isto što i ID: Šok iz Austrije koji će prodrmati Hrvatsku

Pokrajinski sud u Salcburgu izrekao je kazne četrnaestorici navijača zagrebačkog Dinama zbog ustaškog pozdrava, a presuda zbog veličanja ustaštva mogla bi da ima dalekosežne posljedice.

Šok iz Austrije koji će prodrmati Hrvatsku (foto: AP Photo / Darko Bandić)

Više od osam sati porota je vijećala o presudi u suđenju protiv 14 Hrvata i donijela je zaključke za svakog optuženog pojedinačno da li je kriv za kršenja Zakona o veličanju nacizma, pošto su veličali ustaštvo.

Tokom jedne zabave u junu 2015. godine u Halajnu pjevale su se ustaške pjesme, visila je ustaška zastava pored jednog šatorskog krila na kojem je bio nacrtan kukasti krst, a pojedini prisutni digli su desnu ruku u znak ustaškog pozdrava, ukazao je tužilac Markus Neher pokazujući grupnu fotografiju.

On je ocijenio da je pravno gledano isto da li su digli desnu ruku u znak hitlerovskog ili ustaškog pozdrava, prenosi Tanjug.

Porota je došla do zaključka da je sedam optuženih krivo u skladu sa optužnicom i oni su dobili uslovne kazne u trajanju od šest do 15 mjeseci.

Četvorica optuženih, koji su tokom događaja za koje su optuženi bili u dobi „mladih odraslih“, dobili su mogućnost zamjene kazne za socijalno korisni rad.

Trojica optuženih, koje porota nije uspela jasno da identifikuje na fotografiji, oslobođeni su optužbi.

Oslobađajuće presude i zamjena kazne su pravosnažne, dok uslovne kazne još nisu, jer su tužilac i advokat odbrane najavili mogućnost ulaganja žalbe.

– Ovo je definitivno presedan koji će prodrmati i Hrvatsku – uveren je istraživač nacionalizma Dario Brentin.

Presuda bi mogla da ima posljedice i po komemoraciju u Blajburgu.

Posljednjih godina se uvijek gledalo u stranu kada je riječ o tom skupu. Nije postojao pravni aparat za kažnjavanje veličanja ustaštva, ali sada je drugačije.

Inače, advokat optuženih tvrdio je da hrvatski pozdrav nije isti kao nacistički, koji potpada pod Zakon o zabrani veličanja nacizma. Međutim, tužilac Neher slijedio je stav istoričara Marija Jareba prema kojem hrvatski pozdrav nije obuhvatao nikakvo pokretanje ruke i da je uvedeno podizanje desne ruke, analogno hitlerovskom pozdravu tek za vrijeme ustaškog režima.

I Brentin ističe da je taj pozdrav uvijek posmatrao kao nacistički pozdrav.

Inače, Vlada Austrije je juče usvojila dopunu zakona o zabrani simbola, unijevši u njega, pored simbola terorističkih organizacija, i ustaška obilježja. Tako su se simboli ustaškog pokreta i NDH našli uz bok sa simbolima terorističkih organizacija Islamske države i Al Kaide.

Izvor: RTRS

Vezane vijesti:

Počelo suđenje navijačima Dinama zbog veličanja ustaštva

NOVO VELIČANjE USTAŠTVA: U Zagrebu će se održati misa oficirima NDH

Hrvatska: Svakodnevni primjeri veličanja ustaštva

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: