Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ustaše isto što i ID: Šok iz Austrije koji će prodrmati Hrvatsku

Datum objave: petak, 23 novembra, 2018
Veličina slova: A- A+

Pokrajinski sud u Salcburgu izrekao je kazne četrnaestorici navijača zagrebačkog Dinama zbog ustaškog pozdrava, a presuda zbog veličanja ustaštva mogla bi da ima dalekosežne posljedice.

Šok iz Austrije koji će prodrmati Hrvatsku (foto: AP Photo / Darko Bandić)

Više od osam sati porota je vijećala o presudi u suđenju protiv 14 Hrvata i donijela je zaključke za svakog optuženog pojedinačno da li je kriv za kršenja Zakona o veličanju nacizma, pošto su veličali ustaštvo.

Tokom jedne zabave u junu 2015. godine u Halajnu pjevale su se ustaške pjesme, visila je ustaška zastava pored jednog šatorskog krila na kojem je bio nacrtan kukasti krst, a pojedini prisutni digli su desnu ruku u znak ustaškog pozdrava, ukazao je tužilac Markus Neher pokazujući grupnu fotografiju.

On je ocijenio da je pravno gledano isto da li su digli desnu ruku u znak hitlerovskog ili ustaškog pozdrava, prenosi Tanjug.

Porota je došla do zaključka da je sedam optuženih krivo u skladu sa optužnicom i oni su dobili uslovne kazne u trajanju od šest do 15 mjeseci.

Četvorica optuženih, koji su tokom događaja za koje su optuženi bili u dobi “mladih odraslih”, dobili su mogućnost zamjene kazne za socijalno korisni rad.

Trojica optuženih, koje porota nije uspela jasno da identifikuje na fotografiji, oslobođeni su optužbi.

Oslobađajuće presude i zamjena kazne su pravosnažne, dok uslovne kazne još nisu, jer su tužilac i advokat odbrane najavili mogućnost ulaganja žalbe.

– Ovo je definitivno presedan koji će prodrmati i Hrvatsku – uveren je istraživač nacionalizma Dario Brentin.

Presuda bi mogla da ima posljedice i po komemoraciju u Blajburgu.

Posljednjih godina se uvijek gledalo u stranu kada je riječ o tom skupu. Nije postojao pravni aparat za kažnjavanje veličanja ustaštva, ali sada je drugačije.

Inače, advokat optuženih tvrdio je da hrvatski pozdrav nije isti kao nacistički, koji potpada pod Zakon o zabrani veličanja nacizma. Međutim, tužilac Neher slijedio je stav istoričara Marija Jareba prema kojem hrvatski pozdrav nije obuhvatao nikakvo pokretanje ruke i da je uvedeno podizanje desne ruke, analogno hitlerovskom pozdravu tek za vrijeme ustaškog režima.

I Brentin ističe da je taj pozdrav uvijek posmatrao kao nacistički pozdrav.

Inače, Vlada Austrije je juče usvojila dopunu zakona o zabrani simbola, unijevši u njega, pored simbola terorističkih organizacija, i ustaška obilježja. Tako su se simboli ustaškog pokreta i NDH našli uz bok sa simbolima terorističkih organizacija Islamske države i Al Kaide.

Izvor: RTRS

Vezane vijesti:

Počelo suđenje navijačima Dinama zbog veličanja ustaštva

NOVO VELIČANjE USTAŠTVA: U Zagrebu će se održati misa oficirima NDH

Hrvatska: Svakodnevni primjeri veličanja ustaštva
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top