fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

USKRS MRŽNjE U HRVATSKOJ (II. DIO): „Ni u moru mire, ni u Srbinu vire“

Razvojem tehnologije, dominantan medij za prijenos govora mržnje postao je internet. Ovaj medij pruža mogućnost anonimnosti, što mnoge učesnike rasprava na društvenim mrežama, forumima i čitateljskim komentarima portala hrabri na korištenje govora mržnje koji u kratkom vremenu doseže velik broj korisnika.

Primjer

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 08. oktobra 2015. godine.

Budući da većina portala i drugih internetskih platformi nema adekvatne osobe koja bi se bavile moderiranjem rasprava, a i oni koji ju imaju ne mogu zbog prevelike količine komentara sve pravovremeno nadzirati, pa se uvredljivi komentari u najvećem broju slučajeva ne brišu. Otežavajuća je okolnost što internet za većinu zakonodavstava, pa tako i hrvatsko, još uvijek predstavlja sivu zonu.
Izrazito problematičnima se pokazala komunikacija putem društvenih mreža. Iako postoji mogućnost prijave diskriminatornog sadržaja, u pravilu se uklanjaju samo eksplicitne fotografije (pornografija, nacistička i fašistička simbolika). Društvene mreže zbog toga su postale glavni alat kojim se širi nesnošljivost prema Srbima i ostalim manjinskim skupinama. Govor mržnje na društvenim mrežama tokom 2014. najčešće se širio preko stranica radikalno desnih političkih stranaka (Autohtona hrvatska stranka prava, Hrvatska čista stranka prava) i braniteljskih formacija (Hrvatske obrambene snage, IX Bojna HOS-a Rafael Vitez Boban, Hrvatske obrambene snage). (…)

Radikalizacijom društveno-političkog konteksta porastao je broj medija koji otvoreno promoviraju nacionalizam te koriste govor mržnje. U takvim medijima (najčešće je riječ o internetskim portalima), među kojima se najviše ističe Dnevno.hr, gotovo svakodnevno se objavljuju tekstovi usmjereni protiv čitavih manjinskih zajednica, pogotovo njihovih istaknutih pojedinaca. Tako je, primjerice, na dan održavanja komemorativnog skupa Dan sjećanja na Jadovno 1941. na ovom portalu objavljen tekst pod naslovom “Najgori šljam velikosrpske politike na skupu u Jadovnu”.

Govor mržnje zapakovan kao dar Novim pokoljenjima (<strong><span>SCREENSHOT</span></strong>)

Govor mržnje zapakovan kao dar Novim pokoljenjima (SCREENSHOT)

Zbog huškačke naravi ovog medija i njegove tiskane inačice 7Dnevno, reagirao je Središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva. “Napadi i uvrede tog portala i u manjoj mjeri tiskanog tjednika 7Dnevno na račun pojedinaca, udruga i društvenih skupina koji ne dijele njihov konzervativno desničarski svjetonazor vraćaju nas u devedesete godine i nerijetko srozavaju kulturu javnog komuniciranja na razinu govora mržnje ratnog i poratnog Slobodnog tjednika te Imperijala”, navodi se u priopćenju HND-a. Dnevno.hr je 8. aprila 2014. objavio tekst pod naslovom “Vukovarci pozivaju Hrvate na bojkot srpskih proizvoda! Evo popisa trgovina u kojima neće kupovati dok ćirilica ne izađe iz Vukovara!”. U prvotnoj verziji (koja je kasnije toga dana izmijenjena), tekst je sadržavao popis trgovina koji je tih dana kružio društvenim mrežama.

Po prijavi je uskoro reagiralo Vijeće za elektroničke medije koje je nakladniku ovog portala izreklo opomenu. Kako stoji u objašnjenju Vijeća, pružatelj elektroničke publikacije Portal Dnevno d.o.o. prekršio je odredbu Zakona o elektroničkim medijima kojim je propisano kako u audio i/ili audiovizualnim medijskim uslugama nije dopušteno pogodovati poticanju i širenju mržnje ili diskriminacije na osnovi nacionalnog porijekla.

“Vijeće je mišljenja kako glavni problem u ovome konkretnom slučaju predstavlja činjenica što pružatelj elektroničke publikacije, tj. njegovo uredništvo ne vidi problem u objavi ovakvog sadržaja, štoviše još i ističe kako je popis trgovina uklonjen samo zato jer se na popisu našla i osoba koja ne bi tamo trebala biti, to jest, misli se na osobu hrvatske nacionalnosti. Ovakvo ponašanje predstavlja ne samo kršenje odredbi Zakona o elektroničkim medijima već i izravno kršenje Ustavom proklamiranih načela jednakosti svih građa Republike Hrvatske”, stoji u obrazloženju Vijeća.

Tokom 2014. godine nesnošljivost usmjerena prema pripadnicima srpske zajednice zabilježena je i u televizijskom programu. Najčešće se radi o talk showovima koji se emitiraju na lokalnim televizijama. Međutim, kako se pokazalo, ni javni medijski servis ne zaostaje u promociji netolerancije. Osim činjenice da je manjinski program javne televizije iznimno apolitičan, da se svodi na folklorne sadržaje i pri tome se prikazuje u specijaliziranim emisijama u nepopularnim terminima, posebno zabrinjava što su diskriminatorni sadržaji i dalje zastupljeni u programu HTV-a.

Govor mržnje u Hrvatskom tjedniku (<strong><span>SCREENSHOT</span></strong>)

Govor mržnje u Hrvatskom tjedniku (SCREENSHOT)

Tako umjesto da promovira toleranciju, kreira i emitira programe kojima se potiče i unapređuje održavanje, razvoj i iskazivanje kulturne i vjerske posebnosti manjina, HTV kroz natjecateljski talk show Piramida pruža prostor za promociju netolerancije u najgledanijem televizijskom terminu. U emisiji, koja je emitirana 14. oktobra 2014., Zvonimir Hodak, odvjetnik koji je u javnosti poznat po svojim nacionalističkim stavovima i kao kolumnist već spomenutih portala Dnevno.hr i tjednika 7Dnevno, izjavio je da bi Vesnu Teršelič, voditeljicu Documente-Centra za suočavanje s prošlošću, trebalo poslati na Goli otok i ne dozvoliti joj “povratak u Hrvatsku”, na što se voditeljica Željka Ogresta nasmijala, a publika u studiju počela pljeskati. Vijeće za elektroničke medije nije osudilo ovaj postupak.

Na HTV-u se već godinama kroz emisiju TV kalendar zastupaju revizionistički stavovi o ulozi Hrvatske u Drugom svjetskom ratu. U istoj emisiji je 28. decembra, odnosno na godišnjicu smrti ustaškog poglavnika Ante Pavelića, emitiran prilog u kojem se tvrdi da je Pavelić prema “sugestijama Nijemaca donio rasne odredbe i započeo progon Židova, Srba i ostalih neistomišljenika” te da su “progoni i osnivanje koncentracijskih logora išli na ruku četnicima i komunistima koji svoje redove popunjavaju ljudima izbjeglim pred represijama režima, a u ndh do sloma traje krvavi građanski rat”. U prilogu nije spomenut podatak da su u ustaškim konc-logorima ubijene na desetine hiljada ljudi, među kojima i veliki broj djece, žena i osoba starije životne dobi niti je jasno naglašeno da je Ante Pavelić bio ratni zločinac.

Što se lokalnih televizija tiče, u javnosti najviše pažnje izaziva emisija TV Bujica, koja se emitira na Osječkoj televiziji, čiji voditelj Velimir Bujanec iz tjedna u tjedan ugošćuje goste desne provenijencije. Tako je, primjerice, 11. aprila ugostio Antu Đapića, bivšeg predsjednika HSP-a i gradonačelnika Osijeka. “Početkom devedesetih godina smo ugradili u Ustav da je Hrvatska država hrvatskog naroda, pa smo kasnije dodali da je Hrvatska država hrvatskog naroda, manjina, Srba i još nekih. Mislim da je došlo vrijeme da kažemo da je Hrvatska građanska država u kojoj su svi građani politički Hrvati. Na taj način ćemo izbjeći sve ove neugode koje nam se događaju u Vukovaru. Ako već grizemo u jabuku, zagrizimo njen najkiseliji dio, a to je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina”, istaknuo je Đapić, koji je u istoj emisiji kazao da su dobrovoljci HOS-a s pozdravom “Za dom – spremni” početkom devedesetih godina gradili i stvarali Hrvatsku državu. “Oni koji danas napadaju taj pozdrav nekritički, nekorektno i neljudski su tih godina bili u mišjim rupama. Sad su ko miševi izmilili ti Jugoslaveni, orjunaši, udbaši, protivnici Hrvatske i jednog čestitog mladića (op.a.– Josip Šimunić)”, dodao je Đapić.

Bujanec je 9. maja ugostio Tomislava Josića, pripadnika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, i Ivana Vekića, ratnog ministra unutarnjih polova. U toj emisiji Vekić je kazao: “U Hrvatskoj, mojoj domovini su bile ploče na njemačkom jeziku, talijanskom jeziku, mađarskom, a sad su i na srpskom jeziku. Sve su one do sada razbijane i sve će ubuduće biti razbijane”. Ovo je tek kratki pregled izjava koje je moguće čuti u emisiji Velimira Bujanca, koji je u javnosti ostao upamćen po intervjuu kojeg je kao član proustaške Hrvatske pravaške mladeži u septembru 1994. dao tjedniku Globus. “Jasno je za kakvo se rješenje srpskog pitanja zalažem: trećinu iseliti, trećinu lojalnih prekrstiti, a trećinu, zločince, poubijati”, kazao je televizijski voditelj.

Velimir Bujanec - domaćin emisije Bujica (FOTO: Arhiva)

Velimir Bujanec – domaćin emisije Bujica (FOTO: Arhiva) 

Sličan profil emisije emitira se i na lokalnoj televiziji Mreža TV. Riječ je o talk showu Oluja kojeg vodi Ozana Bašić. Novinarka u emisiji redovito ugošćuje javne osobe koje promiču nesnošljivost i netoleranciju, zbog čega joj je Novinarsko vijeće časti HND-a 17. marta 2014. izreklo težu opomenu. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović obratila se Vijeću u ime gledateljice srpske nacionalnosti. Naime, na obljetnicu pada Vukovara Bašić je ugostila teologa Tomislava Ivančića, koji je Srbe u Hrvatskoj nazvao gostima koji tu zemlju ne posjeduju, dok je za Hrvate ustvrdio da su gospodari i vlasnici Republike Hrvatske, a time i jedini pozvani izražavati svoje domoljubne i nacionalne osjećaje. Pritom se, rekao je, pripadnici svih drugih naroda tu nalaze kao gosti koji svoje nacionalne, kulturne i povijesne osjećaje povezane sa svojim nacionalnim podrijetlom mogu izražavati samo u svojim “matičnim” nacionalnim državama. Novinarka Bašić ne samo da nije smatrala potrebnim reagirati i preispitati ove izjave, nego je razgovor o “gostima” sama potaknula, referirajući se na prijašnji privatni razgovor s Ivančićem, što govori da je unaprijed znala kakav je njegov stav prema pripadnicima nacionalnih manjina. Na Ivančićevu izjavu: “Moramo promijeniti tu našu srpsku manjinu”, Bašić je spremno upitala: “Kako?”, na što je gost odgovorio: “Oni pate, oni ne mogu uživati čim mrze”.

Neprofesionalno izvještavanje o Srbima, koje je u suprotnosti s osnovnim etičkim načelima novinarske struke, zabilježeno je i u tiskanim medijima. Uz 7Dnevno, tiskanu inačicu portala Dnevno.hr, negativni primjeri novinarske prakse tokom 2014. objavljivani su i u nacionalističkom Hrvatskom tjedniku i u katoličkom tjedniku Glas koncila. Ivica Marijačić, glavni urednik Hrvatskog tjednika, u maju prošle godine napisao je tekst pod naslovom “Srpska šovinistička farsa”, u kojem se osim na političke predstavnike Srba u Hrvatskoj, obrušio i na Sportski arbitražni sud u Lausanni koji je odbio žalbu Josipa Šimunića i potvrdio Fifinu kaznu zbog pozdrava “Za dom spremni”. “Ustaše su pozdravljale i s Dobar dan pa bi Fifa ubuduće, ako opet dobije poticaj od nekoga iz Hrvatske, mogla kazniti i nogometaše koji tako pozdravljaju. A što ćemo s omraženim slovom ‘U’? Fifa ne bi kaznila Šimunića, a Športski arbitražni sud ne bi potvrdio tu kaznu Šimuniću da kampanja protiv njega nije pokrenuo ministar Željko Jovanović, koji je prije nekoliko godina proslavljao četnički ustanak u Srbu i okrutni pokolj Hrvata u Srbu 1941.”, navodi Marijačić.

U Glasu koncila je u julu objavljen intervju s Mladenom Ivezićem, povjesničarom koji negira holokaust i umanjuje krivnju vodstva NDH za zločine počinjene u logoru Jasenovac. “Ne mogu prihvatiti 400 osoba kao pravi maksimum broja žrtava. Nemoguće je da ih je bilo 5000, vjerojatno ni 3000, najvjerojatnije oko tisuću umrlih od svih uzroka, najviše naravnom smrću, pa od tifusa i slično”, kazao je Ivezić.

Primjeri negativne prakse zabilježeni su i u Večernjem listu. Širenje negativnih stavova o Srbima najzastupljenije je u kolumnama ovoga lista. Tako je uoči premijere predstave Aleksandra Zec redatelja Olivera Frljića objavljena kolumna Milana Ivkošića pod naslovom “Uz bučni mit o Aleksandri Zec šuti se o 400 ubijene hrvatske djece”. Kolumnist u tekstu piše o “obilju negativnih mitova o Domovinskom ratu koje ljevičarski autori u novinama, knjigama, na televizijama, u filmovima… zlorabe do iznemoglosti”, a kako tvrdi, jedan od “najustrajnijih” takvih “mitova” je onaj o “sudbinu na Sljemenu ubijene srpske djevojčice Aleksandre Zec i njezine obitelji”. Proglašavajući ratni zločin počinjen nad članovima zagrebačke obitelji Zec mitom, kolumnist se u nastavku teksta pita: “Što je s jednako brutalnim ubojstvima četiri stotine hrvatske djece, četiri stotine hrvatskih Aleksandri Zec, koje su bezimene, kojih nema u novinskim napisima, filmovima, kazališnim predstavama?”.

 

U trećem nastavku izvještaja koji je pod naslovom „Nasilje i nesnošljivost prema Srbima u 2014. godini“ sastavilo Srpsko narodno vijeće donosimo uvid u raspirivanje mržnje na javnim okupljanjima i akcijama.

Izvor: LUPIGA COM

Vezane vijesti:

USKRS HRVATSKE MRŽNjE (I DIO): „Kolji Srbe“ u Karlovcu 

USKRS MRŽNjE U HRVATSKOJ (III. DIO): „Ne dajmo Srbima da se miješaju s nama“

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: