fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Усељено 11 породица погинулих борац и РВИ

У Требињу су данас уручени кључеви станова у насељу Горица за 11 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

У Требињу су данас уручени кључеви станова у насељу Горица за 11 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида
У Требињу су данас уручени кључеви станова у насељу Горица за 11 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида

Кључеве станова у новоизграђеној згради уручили су помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Душко Милуновић и замјеник градоначелника Требиња Неђо Ћебеџија.

Двије породице погинулих бораца добиле су рјешења станова које су раније добили. За њих је Влада Републике Српске издвојила 144.515 КМ, а град Требиња 20 одсто од тог износа.

Милуновић је рекао да је додјелом ових станова завршен програм посебног стамбеног збрињавања на подручју Требиња, гдје је од 1999. године, од када траје тај програм, стамбено збринуто 175 породица. Од укупног броја, 100 породица добило је станове, а остали неповратна новчана средства.

Он је подсјетио да је у изградњу стамбене зграде у насељу Горица Влада Републике Српске уложила 386.776 КМ, а град Требиње је обезбиједио локацију, пројектну документацију и прикључке на инфраструктуру.

„У току је израда нове уредбе о стамбеном збрињавању на основу које ће бити расписан конкурс на који ће моћи да се пријаве сви који су закаснили или из било којих других разлога нису стигли да се пријаве 2007. године“, рекао је Милуновић и додао да ће ова уредба ускоро бити донесена.

Према његовим ријечима, у наредној години биће обављена анализа да се види колико је остало стамбено незбринутих породица погинулих бораца и ратних војних инвалида да би Влада Републике Српске могла да планира средства и настави са програмом стамбеног збрињавања.

„Прошла Уредба омогућила је да се много тога учини на легалан начин, па је долазило и до раздвајања породица да би се добиле по двије стамбене јединице. Новом уредбом то ће бити спријечено“, каже Милуновић.

Он је додао да у приједлогу нове уредбе имају и одређена побољшања када је ријеч о дјеци погинулих бораца. Милуновић је појаснио да се, према садашњој уредби, за стамбено збрињавање могу пријавити дјеца до 27 година, а према радној верзији нове Уредбе предвиђено је да то могу учинити сва дјеца која су у вријеме погибије родитеља била малољетна.

Замјеник требињског градоначелника Неђо Ћебеџија рекао је да је стамбено збрињавање најмање што су могли да учине за породице које су за свој град и Републику Српску дале најближе чланове породице или дијелове тијела.

Начелник градског Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Рајко Ћапин рекао је да је још 18 породица погинулих бораца и шест ратних војних инвалида упутило захтјев за додјелу стамбених јединица, а одређени број тражи новчана средства да би могли адаптирати станове.

Ћапин је навео да ће град одговорити позитивно ако буде градње нове стамбене зграде за ову популацију и да ће обезбиједити земљиште и пројектну докементацију, а ако буде потребе учествоваће и новчано.

 

Извор: srna

 

Везане вијести:

Фоча – Станови за 10, а новчана помоћ за 19 борачких породица

Додијељени кључеви 10 станова

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: