Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Urušava se kuća pilota Mihajla Petrovića

Nemaran odnos prema uspomenama na prvog vojnog avijatičara u istoriji čovečanstva koji je poginuo u ratu. Krov propao, tavanica otpal, ostala samo tabla sa natpisom

Mihailo Petrović ušao u svetsku istoriju, Kućica pilota Petrovića propada, Foto Arhiv Živomira Radosavljevića
Mihailo Petrović ušao u svetsku istoriju,
Kućica pilota Petrovića propada,
Foto Arhiv Živomira Radosavljevića

NA Mihaila Petrovića, prvog vojnog avijatičara u istoriji čovečanstva koji je stradao u ratu, Srbija oživljava sećanje, ali mu još duguje zasluženi pijetet, nauk za ove generacije i one što slede – upozorava Živomir Radosavljević (75), bivši nastavnik istorije iz Gornjeg Milanovca, pokretač svesrpske akcije za obnovu Petrovićeve rodne kuće u selu Vlakča na širokim obroncima Rudnika i njeno pretvaranje u dostojan spomen-muzej Srbinu koji je, nažalost, na taj način prvi ušao u svetsku i vojnu istoriju.

Kobnog jutra, 20. marta 1913. godine, Petrović kreće na borbeni zadatak, kao pomoć srpske vojske crnogorskoj, u izviđanje položaja „zakletih neprijatelja Turaka koji su tad držali Skadar“.

– Duvao je jak vetar, naspram kojeg su prvi vojni avioni bili vrlo nemoćni, nestabilni… Rečeno mu je da se zbog vetra ne penje iznad 800 metara nadmorske visine. Ali, kad se vetar nakratko stišao, naš „orao“ Petrović popeo se na 1.200 metara, izviđao turske pozicije, bodrio crnogorske vojnike. Kad se okrenuo da bi se vratio na uzletište kod sela Barbaluše, orkanski udar prevrće avion(čić) kao igračku, remen kojim Petrović beše vezan puca i on, naočigled i na žal svih naših vojnika koji su gledali taj grozan prizor, ispada iz aviona i gine… Ni pilotski padobran se u to vreme još nije koristio, a kamoli katapult za spas pilota – tužno nam prepričava Radosavljević podatke koje je sakupio iz više izvora.

Nesrećnog, hrabrog avijatičara Šumadinca saborci Crnogorci sahranili su uz crkvu u tom selu. Pred Prvi svetski rat ekshumiran je, a posmrtni ostaci su mu zatim sahranjeni na Cetinju, da bi nakon nove ekshumacije 1931. počivali u porodičnoj grobnici u Beogradu.

MUZEJ VAZDUHOPLOVSTVA

Posle obilazaka rodne kuće pilota, Radosavljević se obratio Muzeju Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva u Surčinu, koji mu 27. februara ove godine odgovara: „Muzej ima čast da čuva lične predmete Mihaila Petrovića, izlaže ih na izložbama. Nedopustivo je da se njegova rodna kuća u Vlakči nalazi u takvom stanju. Međutim, Muzej JRV nije u situaciji da učini išta za građevinske radove na njoj, jer nema sredstava za to niti nadležnost. Za građevinske radove i finansije treba se obratiti Gradu Kragujevcu, tamošnjem Zavodu za zaštitu spomenika kulture, vojnim udruženjima i savezima“ – piše u tom odgovoru.

Naš sagovornik Radosavljević neobičan je zato što se 1977. samoinicijativno i zauvek odrekao da predaje istoriju. Sa tada vrlo smelim obrazloženjem, koje ga je moglo koštati višegodišnjeg gubitka slobode, možda i glave:

– Ne želim više deci da predajem lažnu istoriju! Svi mi, njeni predavači, državni smo lažovi!

Inicijativu, bolje rečeno vapaj za obnovu rodne kuće pilota heroja preduzeo je pošto ju je nekoliko puta obišao. Na njoj, doduše, stoji spomen-tabla Petroviću. Ali…

– Zatekao sam užas: propali krov, otpalu tavanicu, kroz njih se vidi nebo… U prvoj sobi od stvari nema ništa, samo dve ikone oblepljene paučinom. U drugoj, takođe nema ništa. Plakao bih od tuge, ali beše me sramota od meštana Vlakče, koji su tu bili sa mnom. Našao sam lepu jabuku, budimku, stavio je u prozor umesto jedne trule, koja je u njemu bila. Zar da kuća tog Srbina, koji je zauvek obeležio srpsku i svetsku istoriju, bude kuća užasa…? Zato molim sve nadležne, sve imućnije patriote, da je spasemo od propasti. Da se u njoj održavaju časovi istorije za đake, omladinu, vojnike – apeluje požrtvovani Radosavljević.

VLADIKA ŠUMADIJSKI

Uporni Živomir Radosavljević tražio je i stav Eparhije šumadijske, a vladika Jovan mu 20. marta 2017, u vezi sa zakonskim statusom rodne kuće pilota Petrovića, kao i šansi za njenu sanaciju kao, kako ističe, spomenika junacima postradalim za slobodu svog naroda, odgovara:

– Nadležni paroh protonamesnik Slobodan Radivojević izveštava da se rodna kuća i okućnica Mihaila Petrovića nalaze u privatnom vlasništvu Jugoslava Ralovića iz Vlakče, koji trenutno živi i radi u Sloveniji. U telefonskom razgovoru sa njim, paroh je saznao da je Ralović spreman da proda kuću, iako teška srca, jer je tu odrastao, ali samo iz razloga da bi se o njoj neko brinuo. Od paroha smo obavešteni i o postojanju indicija da „Vazduhoplovni fond Mihailo Petrović“ otkupi njegovu rodnu kuću, te da postoji spremnost MZ Vlakča i Crkvene opštine u Vlakči da učestvuju u njenoj sanaciji – odgovara episkop aktom K Ebr.353.

Autor: Milorad Bošnjak

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Vitezovi srpskog neba

Pilot Đorđe – Đoko Putica: Hercegovac koji je bombardovao Treći rajh

Vitezovi beogradskog neba: Šesti lovački puk!

Milisav Semiz – Zaboravljeni heroj beogradskog neba …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: