fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Uručene medalje za 46 poginulih boraca

Uručene medalje za 46 poginulih boraca
Uručene medalje za 46 poginulih boraca

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović danas je, u ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u Srebrenici uručio medalje zasluga za narod članovima porodica 46 poginulih srpskih boraca iz ove opštine.

Dodik je posthumno odlikovao 188 boraca povodom 15. septembra – Dana poginulih i nestalih Republike Srpske među kojima i 46 poginulih iz Srebrenice.

Mitrović je rekao da je prije tri godine, prilikom obilježavanja 20 godina postojanja Republike Srpske, počela dodjela odlikovanja svim srpskim borcima koji su poginuli na ratnim zadacima.

„Ovo je nematerijalna valorizacija žrtava, posthumna zahvalnost i znak da nisu zaboravljeni ni poginuli ni njihove porodice, te dokaz da se cijeni njihov patriotizam i odlučnost da žrtvuju život za svoj narod i Republiku Srpsku“, rekao naglasio je Mitrović.

On je naveo da će porodice odlikovanih imati i jednokratnu novčanu godišnju naknadu od po 250 KM.

Mitrović je istakao da Republika Srpska i njeno rukovodstvo brinu o porodicama poginulih i u granicama mogućnosti rješavaju prioritetne potrebe tih porodica.

„Završen je program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih i ratnih vojnih invalida do četvrte kategorije koji je obuhvatio 5.506 porodica kojima su izgrađeni stanovi ili uručena novčana pomoć za izgradnju kuća“, pojasnio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske priprema uredbu da se taj program nastavi da bi bile zbrinute i ostale porodice iz ovih kategorija koje zbog raznih razloga nisu bile obuhvaćene dosadašnjim programom.

Mitrović je istakao da se i na druge načine nastoji pomoći članovima porodica poginulih, a to je zapošljavanje, i na tom pitanju se mora još raditi.

On je naveo da Republika Srpska traga za još 1.671 nestalim civilom i vojnikom i da je to mukotrpan proces u kome se nailazi na mnoge opstrukcije nadležnih organa na nivou BiH.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović rekao je da je ovo tužan dan kada se odaje pošta za 46 odlikovanih, ali i još mnogih poginulih Srba, kao znak zahvalnosti za iskazanu hrabrost i patriotizam.

On je zahvalio predsjedniku Republike Srpske i Vladi Srpske za brigu koju posvećuju porodicama poginulih i istakao da su sve porodice iz ove kategorije u Srebrenici stambeno zbrinute, a da je 43 djece poginulih dobilo novčanu pomoć od po 8.000 KM za pokretanje vlastitog posla ili zapošljavanje u nekim firmama.

„Sloboda i Republika Srpska bili su i ostali ciljevi i poginulih koji su odlikovani i nas koji smo ostali živi i dužni smo da čuvamo Republiku Srpsku“, naglasio je Milovanović.

Dragica Dragičević danas je primila Medalju zasluga za narod kojom je odlikovan njen suprug Svetislav.

„Poginuo je braneći ognjište na kućnom pragu na Zalazju. Nikoga nije napadao i odlikovan je prije 20 godina, a sada ova medalja govori da nismo zaboravljeni i ostaje uspomena našoj djeci da ne zaborave da im je otac dao život braneći svoj prag i svoj narod“, rekla je Dragičevićeva.

Milojka Simić kaže da je njen suprug Branko nestao na Petrovdan 1992. godine na Zalazju kod Srebrenice i da je tek prije tri godine ekshumiran, identifikovan i sahranjen.

„Najvažnije mi je da su posmrtni ostaci pronađeni i dostojno sahranjeni. Ova medalja će biti uspomena djeci na oca i njegovu žrtvu, a novac koji uz nju dolazi nije toliko bitan. Važno je da nismo zaboravljeni i da se cijene zasluge naših poginulih“, rekla je Simićeva.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Medalje zasluga za narod za 46 poginulih boraca Srebrenice

Posthumna odlikovanja porodicama 14 poginulih boraca

Presahle nam suze za ubijenim sinovima

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: