fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Uređenje vojničkog groblja

Posle pisanja „Novosti“, dva i po miliona dinara za prostor u Šumaricama. Počivalište 3.200 boraca zapušteno posle Drugog svetskog rata

Vojničko groblje, nekad i sad
Vojničko groblje, nekad i sad

Za uređenje odavno zapuštenog Srpskog vojničkog groblja koje se nalazi u kompleksu Spomen-parka Šumarice, Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja obezbedilo je oko dva i po miliona dinara. Kako kažu u Spomen-parku, koji gazduje ovim kompleksom, posao je u nadležnosti Zavoda za zaštitu spomenika, a uređenje groblja biće završeno tokom ove godine. To znači da će se, nekoliko meseci posle pisanja“Novosti“ o ovom problemu, urediti postojeća spomen-obeležja, a ima najava i da će se konačno znati granice Srpskog vojničkog groblja gde su sahranjeni posmrtni ostaci srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata.

– Posle opsežnog istraživanja, utvrđeno je da je tu sahranjeno oko 3.200 srpskih vojnika poginulih tokom Kolubarske bitke, kao i oni koji su preminuli od epidemije tifusa u bolnici u Kragujevcu – kaže kustos Marko Terzić.

Srpsko vojničko groblje bilo je 1915. godine uređeno po svim pravilima, postojala je i ograda, i tačno se znao prostor gde su sahranjeni posmrtni ostaci srpskih boraca. Kako, međutim, kažu u Muzeju, to groblje je kasnije bilo zapušteno, krstovi su uklonjeni, naročito posle 1953.

Postoji inicijativa da se jasno odredi gde su grobovi vojnika, kao i da se postave table ili neka druga obeležja koja bi posetioce Spomen-parka u Šumaricama, gde se nalaze i spomen-obeležja streljanih đaka i građana Kragujevca tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, podsećala da su na tom području sahranjeni i vojnici iz Prvog svetskog rata, kao i manji broj poginulih u srpsko-turskim ratovima.

NEMAČKI GROBOVI

Zvanična inicijativa o eventualnom obeležavanju grobova nemačkih vojnika na ovom prostoru ne postoji, mada je bilo neformalnih razgovora o tome. Prema rečima Slavoljuba Jovanovića, direktora Spomen-parka „21. oktobar“, krajem prošle godine delegacija iz Kragujevca bila je gost u Bundestagu na poziv nemačke Organizacije za brigu o ratnim grobovima. To je, kaže, pomenuto u neformalnim razgovorima posle te ceremonije, ali za to ne postoji nikakav zvanični zahtev, niti je to u nadležnosti Spomen-parka.

Autor: M. L.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Šumarice svedoče o velikom stradanju | Jadovno 1941.

Nemci traže da se u Šumaricama obeleže grobovi njihovih …

Njemci strijeljali 2.190 Srba 1941. godine

Beseda nemačkog sveštenika: Srbi su, dakle, milovali decu …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: