Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

UREĐENA SPOMEN-KOSTURNICA SRBIMA UBIJENIM U DRUGOM SVJETSKOM RATU

Spomen-kosturnica srpskim civilima iz Srebrenice, koje su drugog dana Trojčindana, 14. juna 1943. godine, pobili pripadnici 29. bojne ustaškog natporučnika Josipa Kurelca, uređena je prethodnih dana zahvaljujući inicijativi i angažovanju Milorada Marjanovića i još nekoliko mještana.

Foto: Srna

Marjanović je rekao da ga je na ovaj korak pokrenuo osjećaj odgovornosti prema žrtvama, među kojima su i njegovi srodnici, jer je kosturnica bila otvorena i u nju su ulazili psi lutalice i raznosili kosti.

„Uredili smo unutrašnjost kosturnice, propisno složili posmrtne ostatke i zaštitili ih“, rekao je Marjanović novinarima.

Ova kosturnica je decenijama u javnosti predstavljana kao spomen-kosturnica žrtava antifašističkog otpora na kojoj su bila komunistička obilježja.

„Prije tri godine postavljena je spomen-ploča na kojoj piše da se ovdje nalazi dio posmrtnih ostataka 228 srpskih civila koje su ubile ustaše o Trojicama, 14. i 15. juna 1943. godine u Srebrenici i okolnim selima“, rekao je Marjanović.

On je istakao da namjeravaju da podignu krst kao pravoslavno obilježje koje dolikuje, jer su to bili civili srpske nacionalnosti i pobijeni su samo zato što su bili Srbi – pravoslavci.

On je istakao da nije riječ o posmrtnim ostacima nekih imaginarnih antifašista, nego o kostima srpskih civila iz ovog mjesta i sela Brežani koje su pobile ustaše, a njihov komandant Kurelec simbolično je osuđen za ovaj zločin u Zagrebu nakon Drugog svjetskog rata.

Marjanović je naglasio da se pored spomen-kosturnice nalaze komunistička obilježja, iako žrtve nisu imale veze sa bilo kakvom ideologijom i radilo se o civilima Srbima.

Pored spomen-kosturnice, u kojoj su, kako je pisalo, zemni ostaci nekih žrtava fašističkog terora, tek prije tri godine postavljena je nadgrobna ploča na kojoj je navedeno da je 29. bojna natporučnika Nezavisne Države Hrvatske Josipa Kurelca u svom nadiranju ka Drini počinila genocid nad srpskim narodom Srebrenice ubivši 2.262 srpska civila među kojima 430 djece.

Tačan broj nastradalih i sahranjenih u ovoj kosturnici nije nikada utvrđen. Ploče sa imenima ubijenih nalazile su se u srebreničkoj crkvi, ali su u posljednjem ratu uništene.

U Srebrenici su ustaše, prema njihovim pisanim dokumentima, 14. juna 1943. godine, ubile više od 200 srpskih civila sa kojima je ubijena i jedna jevrejska porodica, te jedan musliman koji je bio oženjen Srpkinjom i njihova djeca.

Tijela su naknadno sakupljena i bačena u jamu na lokaciji sadašnje policijske stanice u ovom mjestu, odakle je dio posmrtnih ostataka 1971. godine prenesen u sadašnju spomen-kosturnicu.

Nakon svirepog zločina počinjenog u Srebrenici, sljedećeg dana, treći dan Trojčindana, ustaše su napravile pokolj i u srpskom selu Zalazje, gdje su ubili i poklali više desetina mještana.

Njihovi leševi su sahranjeni u spomen-kosturnicu u tom selu pored koje se nalazi još jedna spomen-kosturnica poginulim Srbima iz Zalazja i okoline koje su muslimanski potomci koljača iz Drugog svjetskog rata pobili u posljednjem otadžbinskom ratu.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Cela BiH puna je srpskih Srebrenica!

Srebrenica: 75 godina od ustaškog pokolja

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: