Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

UPUĆEN NAJOŠTRIJI PROTEST ZAGREBU ZBOG POZIVA NA LINČ SRBA

Srbija je uručila Hrvatskoj najoštriji protest povodom neprihvatljivih izjava i postupaka u Kninu tokom obilježavanja 20 godina od akcije „Oluja“, govora mržnje i poziva na linč Srba, te isticanja ustaških simbola, uz ocjenu da sve to podstiče ponovno ubijanje i progon Srba u Hrvatskoj.

U protestnoj noti, koju je danas uručilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije otpravniku poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu Ivanu Saboliću, ističe se da Srbija očekuje da organizatori i počinioci tih djela budu kažnjeni shodno zakonima i međunarodnim konvencijama.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izražava najoštriji protest Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske povodom neprihvatljivih izjava i postupaka prilikom obilježavanja dvadesetogodišnjice vojne akcije „Oluja“, tokom koje je ubijeno više od 2.000 civila i trajno prognano više od 200.000 Srba, državljana Hrvatske.

Iz Ministarstva dodaju da su u prisustvu najviših hrvatskih zvaničnika, juče u Kninu uzvikivane parole koje predstavljaju ne samo govor mržnje, nego i poziv na linč i uništenje Srba, uz isticanje fašističkih simbola Nezavisne Države Hrvatske, u godini kada Evropa obilježava 70 godina od pobjede nad fašizmom.

U protestnoj noti se podsjeća da su te parole glasile „Ubij, ubij Srbina“, „Za dom spremni“, „Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika iz Knina“ i druge.

„Ovakvo ponašanje je apsolutno suprotno civilizacijskim i evropskim vrednostima, kao i antifašističkoj tradiciji EU i predstavlja najgrublje kršenje ljudskih i manjinskih prava, koja garantuju međunarodne organizacije u kojima je i Hrvatska član“, navodi se u noti.

Srbija očekuje od Hrvatske, kao punopravne članice EU, da ispuni sve obaveze koje je preuzela članstvom u Uniji, posebno kada je riječ o zaštiti manjina, povratku i integraciji prognanih lica.

„Imajući u vidu da ovakve i slične izjave i postupci nanose ozbiljne negativne posljedice po ukupne bilateralne odnose, kao i političku stabilnost u regionu, Srbije očekuje da organizatori i počinioci tih djela budu kažnjeni shodno zakonima i međunarodnim konvencijama“, ističe se u noti.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije koristi i ovu priliku da Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, kako se navodi, ponovi izraze svog poštovanja.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

VELIČANjE USTAŠTVA NE DOPRINOSI POMIRENjU SRBA I HRVATA
HRVATSKA PARADOM PORUČILA SRBIMA DA SE NE VRAĆAJU
VUČIĆ: AKCIJA „OLUJA“ – ETNIČKO ČIŠĆENjE

Oluja – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: