fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

УПУЋЕН ДОПИС АУСТРАЛИЈИ ДА НЕ ИЗРУЧИ ВАСИЉКОВИЋА ХРВАТСКОЈ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/Plakati_protiv_izrucenja_Kapetana_Dragana.jpg

БЕОГРАД, 2. ЈАНУАРА /СРНА/ – Министарство правде Србиjе упутило jе данас допис Аустралиjи са молбом Драган Васиљковић, познатиjи као Капетан Драган, не буде изручен Хрватскоj, коjа га тражи због наводних ратних злочина.

Министар правде Србиjе Никола Селаковић, у допису аустралиjском колеги Маjклу Кинану, истиче да су правосудни органи Србиjе спремни за спровођење кривичног поступка против Васиљковића у складу са наjвишим правним стандардима.

„Србиjа страхуjе да кривични поступак коjи би се против Васиљковића провео у Хрватскоj не би био поткрепљен адекватним и одрживим доказима“, наведено jе у допису Селаковића, поводом одлуке Федералног суда Аустралиjе да одобри екстрадициjу Васиљковића.

У допису се наглашава да jе у сличним поступцима до сада изречено много дугорочних затворских казни, уз озбиљна кршења основних људских права, а да су броjне организациjе за заштиту људских и грађанских права евидентирале дискриминациjу коjу су судски органи у Хрватскоj демонстрирали у случаjевима Срба оптужених за ратне злочине.

Селаковић у прилог овоj тврдњи наводи и примjер одлуке одбиjања изручења Хрватскоj, коjу су дониjели органи Велике Британиjе у случаjу Милана Шпановића.

Осим тога, како се наводи у допису, екстрадициjа Васиљковића изазвала би реаговања српске заjеднице у Аустралиjи, као и узнемиравање jавности у Србиjи.

У допису се истиче да су Србиjа и сви њени правосудни органи спремни да праузму све потребне кораке за спровођење кривичног поступка против Васиљковића у Србиjи.

Селаковић jе указао и на чињеницу да су до сада у Србиjи непристрасно и независно спроведени многи кривични поступци за ратне злочине почињене на териториjи бивше Југославиjе против држављана Србиjе, без обзира да ли имаjу држављанство jош неке земље.

Ово jе трећи пут да се Србиjе обраћа правосудним органима Аустралиjе, преносе београдски медиjи.

Аустралиjски савезни суд одбацио jе почетком децембра посљедњу у низу жалби на изручење Хрватскоj коjу jе поднио Васиљковић.

Васиљковић већ осам година одбацуjе оптужбе и пред аустралиjским судовима покушава да оспори изручење Хрватскоj.

Он jе недавно упутио Влади Србиjе апел из затвора у Аустралиjи да сприjечи његову екстрадициjу Загребу, упозоривши да ће га у Хрватскоj убити уколико му званични Београд не помогне.

 

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

Капетан Драган: Ако ми не помогнете, у Хрватскоj ће ме убити 

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: