fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

UPUĆEN DOPIS AUSTRALIJI DA NE IZRUČI VASILjKOVIĆA HRVATSKOJ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/Plakati_protiv_izrucenja_Kapetana_Dragana.jpg

BEOGRAD, 2. JANUARA /SRNA/ – Ministarstvo pravde Srbije uputilo je danas dopis Australiji sa molbom Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, ne bude izručen Hrvatskoj, koja ga traži zbog navodnih ratnih zločina.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković, u dopisu australijskom kolegi Majklu Kinanu, ističe da su pravosudni organi Srbije spremni za sprovođenje krivičnog postupka protiv Vasiljkovića u skladu sa najvišim pravnim standardima.

„Srbija strahuje da krivični postupak koji bi se protiv Vasiljkovića proveo u Hrvatskoj ne bi bio potkrepljen adekvatnim i održivim dokazima“, navedeno je u dopisu Selakovića, povodom odluke Federalnog suda Australije da odobri ekstradiciju Vasiljkovića.

U dopisu se naglašava da je u sličnim postupcima do sada izrečeno mnogo dugoročnih zatvorskih kazni, uz ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava, a da su brojne organizacije za zaštitu ljudskih i građanskih prava evidentirale diskriminaciju koju su sudski organi u Hrvatskoj demonstrirali u slučajevima Srba optuženih za ratne zločine.

Selaković u prilog ovoj tvrdnji navodi i primjer odluke odbijanja izručenja Hrvatskoj, koju su donijeli organi Velike Britanije u slučaju Milana Španovića.

Osim toga, kako se navodi u dopisu, ekstradicija Vasiljkovića izazvala bi reagovanja srpske zajednice u Australiji, kao i uznemiravanje javnosti u Srbiji.

U dopisu se ističe da su Srbija i svi njeni pravosudni organi spremni da prauzmu sve potrebne korake za sprovođenje krivičnog postupka protiv Vasiljkovića u Srbiji.

Selaković je ukazao i na činjenicu da su do sada u Srbiji nepristrasno i nezavisno sprovedeni mnogi krivični postupci za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije protiv državljana Srbije, bez obzira da li imaju državljanstvo još neke zemlje.

Ovo je treći put da se Srbije obraća pravosudnim organima Australije, prenose beogradski mediji.

Australijski savezni sud odbacio je početkom decembra posljednju u nizu žalbi na izručenje Hrvatskoj koju je podnio Vasiljković.

Vasiljković već osam godina odbacuje optužbe i pred australijskim sudovima pokušava da ospori izručenje Hrvatskoj.

On je nedavno uputio Vladi Srbije apel iz zatvora u Australiji da spriječi njegovu ekstradiciju Zagrebu, upozorivši da će ga u Hrvatskoj ubiti ukoliko mu zvanični Beograd ne pomogne.

 

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Kapetan Dragan: Ako mi ne pomognete, u Hrvatskoj će me ubiti 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: