fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Uprkos protivljenju SPC: Srbi sele i pokojnike sa Kosova

Srbi raseljeni iz Južne pokrajine sve češće odlučuju da ekshumiraju posmrtne ostatke svojih rođaka. Više desetina pokojnika godišnje bude premešteno na groblja u centralnoj Srbiji

Večnu kuću najmilijih u Đakovici mogu da posete samo na zadušnice Foto D. Dozet
Večnu kuću najmilijih u Đakovici mogu da posete samo na zadušnice Foto D. Dozet

Posmrtni ostaci mladića (27) iz Prizrena, preminulog marta 1999. godine, nedavno su na zahtev njegovih roditelja ekshumirani sa prizrenskog groblja i preneti u centralnu Srbiju. Ovaj slučaj samo je poslednji u višegodišnjoj tihoj selidbi pokojnika iz pokrajine na groblja preko administrativne linije.

Problem prenosa posmrtnih ostataka Srba sahranjenih na grobljima na KiM, međutim, aktuelizovano je kada je, tokom poslednjih zadušnica, na pravoslavnom groblju u Prištini uočeno više praznih grobnih mesta.

PRENOS OKO 1.000 EVRA
Osim izvoda iz matične knjige, ovlašćenja kod notara potpisanog od strane rodbine koja želi prenos posmrtnih ostataka i zakupljenog grobnog mesta u centralnoj Srbiji, za ekshumaciju je potrebno i rešenje opštine, odnosno sanitarne inspekcije, na čijem se području nalazi grobno mesto. Često se zahteva tzv. sprovodni list, posebno ukoliko se sanduk sa telom pokojnika prenosi u Crnu Goru. Cene se zavisno od relacija na kojima se nalaze groblja kreću od 1.000 do 2.000 evra, a nedavni slučaj prenosa posmrtnih ostataka od Prizrena do Mladenovca koštao je 1.200 evra.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: