fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Upozorenje Moskve crnogorskom režimu

Moskva je ozbiljno zabrinuta zbog kursa Crne Gore prema ubrzanoj integraciji u Sjevernoatlantsku alijansu, kazao je zamjenik ambasadora Rusije u Crnoj Gori, Vladimir Gurko.

Vladimir Gurko
Vladimir Gurko

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Mehaničko proširenje Sjevernoatlntske alijanse prema Istoku, koje ne uzima u obzir interese svih država evroazijske zajednice, već je dovelo i nastavlja dovoditi do stavranja novih linija pođela, gaji psihologiju i obnavlja stereotipe hladnog rata.

Koristeći faktor spoljašnje prijetnje sa Istoka, NATO pokušava da se isturi na političku avanscenu evropske bezbjednosti, dokazati da samo Alijansa može da obezbjedi stabilnost. Vidimo da one zemlje, koje stupaju u blok odmah pokušavaju da probaju za sebe ulogu bočnih „država blizu fronta“, za koje je poterbna posebna zaštita.

Dakle, proširenje Sjevernoatlantske alijanse je , u stavri, vezano za traženje spoljašnjeg neprijatelja te je usmjereno na rekonstruisanje „gvozdene zavjese“ u Evropi, što je u suprotnosti sa samom idejom formiranja nove arhitekture bezbjednosti, koja bi omogućila stvaranje neđeljive bezbjednosti za sve.

S obzirom na navedeno u Moskvi su ozbiljno zabrinuti zbog kursa Crne Gore prema ubrzanoj integraciji u Sjevernoatlantsku alijansu. Smatramo da stupanje Crne Gore u ovaj vojno-politički savez može ne samo nanijeti ozbiljnu dugoročnu štetu tradicionalno prijateljskom rusko-crnogorskim odnosima, već i dovesti u pitanje kompletan rad po formiranju opšteevropske arhitekture bezbjednosti. Pozivamo da se još jednom odmjere sve „prednosti“ i „mane“ ishitrenog pristupanje Crne Gore Alijansi.

 

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

PUTIN NUDI SRBIJI SAVEZ: Rusija će pomoći najmodernijim oružjem i ekonomski!

Podela sveta uz gruzijsko vino

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: