Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Upozorenje direktora muzeja Aušvic: Gore je nego uoči Drugog svetskog rata

The sign “Arbeit macht frei” (Work makes you free) is pictured at the main gate of the former German Nazi concentration and extermination camp Auschwitz in Oswiecim January 19, 2015. Ceremonies to mark the 70th anniversary of the liberation of the camp will take place on January 27, with some 300 former Auschwitz prisoners taking part in the commemoration event. The Germans built the Auschwitz camp in 1940 as a place of incarceration for the Poles. From 1942, it became the largest site of extermination of the Jews from Europe. In Auschwitz, the Nazi Germans killed at least 1.1 million people, mainly Jews, but also Poles, Roma, Soviet prisoners of war and prisoners of other ethnicities. On January 27, 1945 the camp was liberated by the Red Army soldiers. Picture taken January 19. REUTERS/Pawel Ulatowski (POLAND – Tags: ANNIVERSARY CITYSCAPE)

„Svedočimo o ponovnom rađanju najgorih vrsta populizma i ksenofobije.. i to jako uznemiruje“, rekao je Pjotr Civinski

Sa stanovišta morala, stanje u svetu danas je gore nego što je bilo uoči Drugog svetskog rata, ocenio je direktor Državnog muzeja Aušvic Birkenau Pjotr Civinski.

Evropa i svet suočavaju se sa ponovnim rađanjem populizma i sa govorom mržnje, antisemitizmom, ksenofobijom i izbegavanjem odgovornosti, rekao je Civinski i naglasio da je to istorijsko mesto dokaz dokle može da dovede ljudska mržnja i izostanak reakcije na zlo.

„Svedočimo o ponovnom rađanju najgorih vrsta populizma i ksenofobije.. i to jako uznemiruje“, rekao je Civinski, koji je od 2006. direktor muzeja u poljskom gradu Osvjenćim.

Upravo je Aušvic „dokaz do čega može da dovede mržnja“, naglasio je Civinski i istakao da muzej „pokušava da prikaže mehanizam zla koje se ovde dogodilo kako bi se ljudi podstakli da razmisle i analiziraju svoju odgovornost danas“, prenosi Index.hr.

On objašnjava da se u vreme rata, pomaganje Jevrejima kažnjavalo smrću, a informacije su se sporo širile.

„Danas znamo sve i to u realnom vremenu. Nismo u ratu. A u smislu pomoći ne događa se mnogo više nego onda“, kazao je Civinski.

Od 14. juna 1940, kada je prva grupa od 728 poljskih političkih zatvorenika dovezena u logor, do njegovog oslobođenja 27. januara 1945, u Aušvic je deportovano 1,3 miliona ljudi, među njima 1,1 milion Jevreja, kojih ih je stradalo više od milion, a najviše iz Mađarske i Poljske. Ukupno je u holokaustu ubijeno šest miliona Jevreja.

(Nedeljnik)

Izvor: Vidovdan

Vezane vijesti:

Muzej logora Aušvic – Birkenau obišlo više od dva miliona …

Bartoš Bartizel: Državni muzej logora Aušvic-Birkenau nisu …

Muzej Aušvic: u lažnom dnu šolje pronađen nakit logorašice …

Žarko Janković: ČUVARI AUŠVICA | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: