Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Upozorenja zbog fašizacije društva u Hrvatskoj

Na skupštini Antifašističke lige u Zagrebu čule su se ozbiljne primedbe da politički sistem klizi prema totalitarizmu

(Foto Tanjug)
(Foto Tanjug)
Tuđman dobija spomenik u Zagrebu visok osam metara
Zagreb – Prvi predsednik Hrvatske Franjo Tuđman dobija u Zagrebu spomenik visok čak osam metara, objavio je portal zagrebačkog Jutarnjeg lista. Vajar Kažimir Hraste je za ovaj zagrebački dnevnik rekao da je zamislio spomenik kao stablo jer u parku, u kojem je predviđeno da se spomenik postavi, je brisan prostor.
Na konkursu je, kaže, bilo zadato da spomenik mora biti do četiri metra, a njegova je ideja da on bude visok osam metara.„Mora biti dovoljno velik da konkuriše okruženju”, rekao Hraste za Jutarnji.
Hraste je, inače, autor jedan od četiri vajarska rada izabrana na nedavnom konkursu za spomenik Tuđmana u hrvatskoj prestonici.
Vajarka Marija Ujević Galetović kaže da se malom skulpturom za konkurs nije moglo kvalitetno predstaviti zamisao i ističe da je važna i staza koja vodi do njega i koja isto ima svoju simboliku u Tuđmanovu traženju, putu ka državnosti.
Nakon odluke o izboru četiri predloga iz Gradske uprave su, međutim, saopštili da žiri nije doneo konačnu odluku.„Odluka nije konačna. Očekujemo onakav spomenik i trg kakav Tuđman zaslužuje. U Zagrebu se sigurno neće dogoditi promašaj”, rekao je Ivica Lovrić načelnik za kulturu, prenosi Tanjug

Zagreb – Upozorenja o fašizaciji društva, izrečena pre godinu dana, pokazala su se proročanskim i ostvarila „pred našim očima”, a razvoj događaja, posebno na području slobode medija i kulturnog stvaralaštva, pokazuje zabrinjavajuće trendove u Hrvatskoj, ocenili su učesnici godišnje skupštine Antifašističke lige (AFL) u Zagrebu, prenosi agencija Hina.

Predsednik Lige koja je osnovana pre godinu dana, Zoran Pusić rekao je da je „jedan od osnovnih zadataka demokratske države da štiti svoje građane i osigura slobodu od straha, a jedan od prepoznatljivih simptoma da politički sistem klizi prema totalitarizmu induciranje straha u društvu”.

Prema njegovim rečima, metode su poznate, dovoljno je dati otkaze onima koji pogrešno misle da bi kriterijum trebalo da bude i profesionalnost, a ne podobnost, a još jedan prepoznatljiv simptom totalitarnog režima je pokušaj da se mediji učine režimski podobnima.

„Ako to ne ide glatko uvek će se naći režimu skloni batinaši koji će taj proces pospešiti”, naveo je Pusić, podsetivši na simultane provale u stanove reditelja i intendanta riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Olivera Frljića i njegove devojke i nedavni fizički nasrtaj na novinara Antu Tomića u Splitu.

Sanja Tabaković iz Jevrejske opštine Zagreb ocenila je da postoje ozbiljni razlozi za strah i dodala da je jedini lek protiv njega – delovanje.

„Otkad smo osnovali Antifašističku ligu stvari su se toliko pogoršale da smo se našli u situaciji da se borimo protiv sirove fašizacije društva u svim segmentima i na svim nivoima”, rekla je Tabaković na skupu u Novinarskom domu u Zagrebu.

Glumac i aktivista Vili Matula kazao je da 4.500 potpisa prikupljenih za smenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, predstavljaju „slobodu kao odgovor na ministrovu neslobodu koju je najavio novom kulturnom paradigmom”.

Ministrovu tvrdnju da je jedina istinska pobeda u 20. veku bila ona u Domovinskom ratu ocenio je „nakaradnom interpretacijom”, zaključivši da ne bi smela da se propusti prilika da se obeleži 75. godišnjica Bitke na Neretvi, koja bi podsetila na junake Drugog svetskog rata, a s obzirom da se od osamostaljenja Hrvatske bitke iz tog rata nikada nisu obeležavale.

„Ako neko dovodi u pitanje antifašizam, onda dovodi u pitanje i osnovna ljudska prava, slobodu medija i normalan život u demokratskoj i civilizovanoj zemlji”, naglasio je Saša Leković, predsednik Hrvatskog novinarskog društva.

Antifašističku ligu osnovale su pre godinu dana civilne organizacije, s ciljem ostvarivanja humanističkih načela i vrednosti odbranjenih u antifašističkoj borbi i ozakonjenih u nizu međunarodnih konvencija, deklaracija i u Ustavu Hrvatske, prenosi Beta.

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: