fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Upokojenje Oca Jovana težak gubitak za srpsku zajednicu

000otac-Jovan-768x512Tragična smrt protojereja stavrofora Oca Jovana Radivojevića težak je udarac i nenadoknadiv gubitak za srpsku zajednicu u Vukovaru.

Prota Jovan poginuo je u nedelju u teškoj saobraćajnoj nesreći, vraćajući se sa bogosluženja, na vukovarskoj obilaznici.

Verni pravoslavni narod ostao je bez izuzetnog pastira koji je u ovim teškim vremenima znao da pruži utehu i nadu svakom kome je bila potrebna, a Srpska pravoslavna crkva bez jednog od svojih najvrednijih pregalaca.

Otac Jovan Radivojević bio je omiljen među vernicima u svojoj parohiji, ali i u celoj eparhiji, a crkva na Dobroj vodi čiji je on bio starešina bila je svojevrsno utočište i mesto velikih dela. Krasilo ga je izuzetno strpljenje, dobrota i ljubav prema čoveku. Bio je izuzetan besednik, a svaka njegova propoved nakon bogosluženja na prisutne je ostavljala snažan utisak.

Nije samo obavljao posao sveštenika nego je živeo sveštenički poziv! Uz neprestanu brigu o vernicima uvažavao je i podržavao rad svih srpskih institucija radeći na zajednočkom dobru svih Pravoslavaca kao i svih građana Vukovara.

Otac Jovan rođen je u Borovu 1974. godine, gde je završio osnovnu školu. Bogosloviju je završio u Sremskim Karlovcima, a završio je i teologiju na Bogoslovnom fakultetu Univeverziteta u Beogradu.

Napisao je “Spomenicu hrama Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi u Vukovaru” i izdao zbirku duhovnih pesama “Pevaću Gospodu za života svojega”. Aktivno je učestvovao u izdavanju parohijskog časopisa Dobra voda.

Pokrenuo je i organizovao duhovnu i kulturnu manifestaciju “Brankovi dani u Vukovaru” i bio je dugogodišnji urednik i voditelj emisije “Reč pravoslavlja” na talasima lokalnog srpskog radija “Dunav”. Starešina hrama na Dobroj vodi u Vukovaru postao je 1995. godine. Bio je otac troje dece, a nedavno je dobio i unuče.

Sahrani protojereja-stavrofora Jovana Radivojevića, paroha Druge vukovarske parohije i starešine Hrama Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi u Vukovaru prisustvovalo je juče nekoliko hiljada vernika i njegovih poštovalaca. Svetu zaupokojenu liturgiju u hramu Svetog prvomučenika i ahriđakona Stefana u Borovu služio episkop osječko-poljski i baranjski gospodin Lukijan uz sasluženje sveštenstva i monaštva naše i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve, nakon koje je održano i opelo.

U ime sveštenstva Osječkopoljske i baranjske eparhije od oca Jovana oprostio se protojerej-stavrofor Mihajlo Marjanac iz Darde, arhijerejski namesnik baranjski. Od svog bivšeg učenika govorom se oprostio protojerej-stavrofor Dušan Petrović, bivši rektor Karlovačke bogoslovije, a od svog školskog kolege i kuma protonamesnik Radivoj Nađalin iz Zrenjanina. Do mesnog groblja u Borovu povorka je od borovskog hrama prošla Bulićevom ulicom, pored kuće u kojoj je prota Jovan odrastao. Oproštajni govor na groblju održao je Branko Dimitrijević, predsednik crkvenog odbora Druge vukovarske parohije.

Izvor: Radio Dunav Vukovar

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: