Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

УН ПОЗВАЛЕ ХРВАТСКУ ДА ОМОГУЋИ УПОТРЕБУ ЋИРИЛИЦЕ

Уништавање ћириличних табли у Вуковару

Уништавање ћириличних табли у Вуковару

Комитет УН за људска права позвао jе Хрватску да обезбиjеди националним мањинама право да користе своj jезик и писмо, нарочито ћирилицу у Вуковару.

“Хрватска би требало да обезбиjеди пуну примjену права на коришћење мањинских jезика и писама у складу са своjим законским и уставним оквирима, с посебним нагласком на употребу ћириличног писма у Вуковару и дотичним општинама”, наведено jе у Извjештаjу комитета о стању људских права у Хрватскоj.

У извjештаjу, обjављеном на саjту тог тиjела УН, изражава се забринутост због чињенице да припадници националних мањина имаjу проблеме приликом употребе матерњег jезика, нарочито ћириличног писма, прениjели су медиjи.

Хрватска држава би, како се наводи, требало да предузме додатне мjере за промовисање међунационалне толеранциjе у свом разноликом друштву.

У извjештаjу се изражава забринутост и због репресивног поступања органа према припадницима националних мањина у Хрватскоj, нарочито Ромима.

Наводи се и да би Хрватска требало да интензивира напоре на сузбиjању таквих напада, нарочито према Ромима и Србима и то организовањем специjалних тренинга коjима би се код репресивних органа промовисало поштовање људских права и толеранциjе према различитостима.

Комитет УН наводи и да jе забринут због “етничког профилисања” од полициjе, нарочито када jе риjеч о Ромима.

Када jе риjеч о процесуирању ратних злочина, УН поздрављаjу досад учињено на том пољу, али истичу жаљење због спорости истраге таквих случаjева.

Истиче се забринутост и због критериjума по коjима се процесуираjу ратни злочини и додаjе да су случаjеви “диспропорционално фокусирани на српску мањину”.

Комитет изражава забринутост и због проблема коjе имаjу породице жртава ратних злочина у настоjању да добиjу адекватну одштету.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Историjско понављање: Почне са ћирилицом … – Jadovno 1941.

НАСТАВЉА СЕ ДИСКРИМИНАЦИЈА СРБА И … – Jadovno 1941.

Вуковар град неспокоjа – Jadovno 1941.

Деjан Јовић: Хрватска хоће териториjе али не и … – Jadovno 1941.

Протести у Вуковару су демонстрациjа усташтва – Jadovno 1941.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: