fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

UN POZVALE HRVATSKU DA OMOGUĆI UPOTREBU ĆIRILICE

Uništavanje ćiriličnih tabli u Vukovaru

Uništavanje ćiriličnih tabli u Vukovaru

Komitet UN za ljudska prava pozvao je Hrvatsku da obezbijedi nacionalnim manjinama pravo da koriste svoj jezik i pismo, naročito ćirilicu u Vukovaru.

„Hrvatska bi trebalo da obezbijedi punu primjenu prava na korišćenje manjinskih jezika i pisama u skladu sa svojim zakonskim i ustavnim okvirima, s posebnim naglaskom na upotrebu ćiriličnog pisma u Vukovaru i dotičnim opštinama“, navedeno je u Izvještaju komiteta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj.

U izvještaju, objavljenom na sajtu tog tijela UN, izražava se zabrinutost zbog činjenice da pripadnici nacionalnih manjina imaju probleme prilikom upotrebe maternjeg jezika, naročito ćiriličnog pisma, prenijeli su mediji.

Hrvatska država bi, kako se navodi, trebalo da preduzme dodatne mjere za promovisanje međunacionalne tolerancije u svom raznolikom društvu.

U izvještaju se izražava zabrinutost i zbog represivnog postupanja organa prema pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj, naročito Romima.

Navodi se i da bi Hrvatska trebalo da intenzivira napore na suzbijanju takvih napada, naročito prema Romima i Srbima i to organizovanjem specijalnih treninga kojima bi se kod represivnih organa promovisalo poštovanje ljudskih prava i tolerancije prema različitostima.

Komitet UN navodi i da je zabrinut zbog „etničkog profilisanja“ od policije, naročito kada je riječ o Romima.

Kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina, UN pozdravljaju dosad učinjeno na tom polju, ali ističu žaljenje zbog sporosti istrage takvih slučajeva.

Ističe se zabrinutost i zbog kriterijuma po kojima se procesuiraju ratni zločini i dodaje da su slučajevi „disproporcionalno fokusirani na srpsku manjinu“.

Komitet izražava zabrinutost i zbog problema koje imaju porodice žrtava ratnih zločina u nastojanju da dobiju adekvatnu odštetu.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Istorijsko ponavljanje: Počne sa ćirilicom … – Jadovno 1941.

NASTAVLjA SE DISKRIMINACIJA SRBA I … – Jadovno 1941.

Vukovar grad nespokoja – Jadovno 1941.

Dejan Jović: Hrvatska hoće teritorije ali ne i … – Jadovno 1941.

Protesti u Vukovaru su demonstracija ustaštva – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: