Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ULOŽENO 60 MATERIJALNIH DOKAZA NA SUĐENjU ZA ZLOČINE NAD SRBIMA

Na suđenju Alminku Islamoviću za zločine nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine, tužilac Miroslav Janjić uložio je danas oko 60 materijalnih dokaza, od kojih se neki odnose na pripadnost optuženog Vojnoj policiji Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/.

Foto: Arhiva

Janjić je rekao da prije kraja dokaznog postupka želi još da pročita iskaz jednog svjedoka koji je preminuo u Hrvatskoj, ali da čeka izvod iz matične knjige umrlih za to lice, prenosi Birn.

Advokat optuženog Senka Nožica poručila je da nema ništa protiv da se taj iskaz čita kada stigne izvod iz matične knjige umrlih, te da nije problem da se promijeni tok izvođenja dokaza, s obzirom da će na narednom ročištu odbrana početi saslušavati svoje svjedoke.

Osim ulaganja dokaza o proglašenju i ukidanju ratnog stanja, Janjić je uložio i odluku o formiranju Kriznog štaba u tadašnjoj opštini Bosanski Brod, te odluku o uspostavljanju Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Među uloženim dokazima je i foto-dokumentacija o postojanju zatočeničkih objekata u Brodu, kao i izvodi iz matične knjige umrlih za nekoliko lica.

Islamović je optužen da je kao pripadnik i komandir Vojne policije HVO-a od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju civila srpske nacionalnosti koji su bili zarobljeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu „Polet“.

Na teret mu je stavljeno odvođenje zarobljenih na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Izvor: RTRS

Vezane vijesti: Savanović: Stradanje Srba u Brodu – početak rata u BiH

Brod: 26 godina od agresije hrvatske vojske

U ponedjeljak nastavak suđenja za zločin nad Srbima u Brodu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: