fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ulica u Mostaru i dalje nosi ime ustaškog zločinca Jure Francetića

mostar francetic.jpg

Pojedine ulice u Mostaru i dalje nose naziv po nacističkim ratnim zločincima, objavila je Al Jazeera Balkans, kojoj je ova priča poslužila kao ilustracija podijeljenosti Mostara. Jedan od ustaških zločinaca koji i dalje ima svoju ulicu u Mostaru je i zloglasni Jure Francetić, zapovjednik „crne legije“.

No, takvi se nazivi ne mogu naći u „oba“ Mostara. Na istočnoj strani grada, ulice i dalje nose nazive koje su imale u bivšoj Jugoslaviji. Na zapadnoj strani grada ulice, trgovi i škole dobili su nova imena tijekom 1993. i 1994. godine. Promjenu uvredljivih naziva ulica svojevremeno je tražio i Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Od strane Gradskog vijeća Mostara u tu je svrhu formirana i posebna komisija koja je trebala riješiti ovaj problem. Bilo je to prije sedam godina. Međutim, Ashdown je u međuvremenu otišao, a komisiji je istekao mandat zajedno s bivšim sazivom Gradskog vijeća. Problem nikada nije riješen.

„Iako je bilo pokušaja pojedinačnih promjena ulica, Gradsko vijeće je u prošlom sazivu, a u ovom nije ni pokušavalo, da dođe do pojedinačnih promjena. Stav političkih stranaka je bio da se pojedinačne promjene ne prihvaćaju, nego da se uzme cijelo gradsko područje i da se sve ulice korigiraju“, rekao je Murat Ćorić, predsjednik Gradskog vijeća Mostar.

Izvor: index.hr

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: