fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ukinuti pokroviteljstvo države nad komemoracijom

Desničari u Hrvatskoj nastoje da spase komemoraciju ustašama i domobranima na Blajburgu nakon restriktivnih mjera iz Austrije, a hrvatski liberali traže da država više ne bude pokrovitelj skupa na kome se slavi Nezavisna Država Hrvatska.

Vladimir Šeks
Vladimir Šeks

Predsjednik Nadzornog odbora „Počasnog blajburškog voda“ Vladimir Šeks nada se da će Austrija dozvoliti „komemoraciju na Blajburgu sa vjerskim obilježjima“, nakon zabrane održavanja mise zbog politizacije i masovnih ustaških simbola.

Još nije definisano da li će na mjesto pogibije velikog broja ustaša i domobrana biti održana misa ili samo molitva i hoće li je voditi hrvatski sveštenik jer to neće moći da učini crkveni velikodostojnik, navode hrvatski portali.

Šeks pojašnjava da sadržaj te komemoracije zavisi od dogovori Biskupije u Klagenfurtu i Hrvatske biskupske konferencije.

Istovremeno, dio političara u Hrvatskoj traži da se država distancira od komemoracije na Blajburgu i podsjeća da Hrvatska nije organizator sjećanja ni na jednu pobjedu partizana u Drugom svjetskom ratu, mada se Ustav poziva na tekovine antifašizma.

Anka Mrak Taritaš iz Građanskog liberalnog saveza, u obraćanju Hrvatskom saboru, postavila je pitanje pokroviteljstva Sabora nad komemoracijom u Blajburgu.

„Civilizovane evropske zemlje odredile su se prema najmračnijem dijelovima svoje istorije, hoćemo li mi išta naučiti od njih?“, upitala je ona.

Taritaš ističe da je skup na Blajburgu veoma ispolitizovan.

„Ako hiljade ljudi usmatraju vrhuncem događaja da se okite ustaškim kapama i simbolima, onda je to žalosno. Kazne za isticanje simbola Nezavisne Države Hrvatske u Austriji su 4.000 evra, a drugi put 10.000 evra ili šest sedmica zatvora, pa ko voli – nek izvoli“, rekla je Taritaš.

Izvor: SRNA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: