fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Угашена огњишта

Пребиловачки мученициДесетогодишњицa постојања завичајног портала Пребиловци – село на интернету обиљeжена је електронском књигом ”Угашена огњишта”. Књига представља допринос култури сјећања o страдању народа у Пребиловцима 1941. године. Е-book појавила се о Савиндану 2017. године.

У свјетским релацијама дубинa и ширинa злочина у овом селу могуће је упоредити једино са страдањем чешког села Лидице. 

У Пребиловцима, многољудном селу, на почетку Другог свјетског рата, из чак 61 породицe нико није преживио. Из тих фамилија ликвидирано је 227 чељади – за херцеговачке прилике читаво једно село.

Приређивачи ”Угашених огњишта” користили су аутентичне изјаве преживјелих Пребиловчана које су дате послије Другог свјетског рата Државној комисији за утврђивање злочина као и друге архивске изворе, поменик жртава Српске православне цркве и један број публиицистичких радова.

”Угашена огњишта” доносе преглед чланова сваке од 61 ликвидиранe породицe по старости у вријеме погибије и мјесту гдје су ликивидиранe.

Пронађено је и објављено 28 фотографија недужних жртава које је, у међувремену, СПЦ канонизовала. Захваљујићи обимној грађи која је објављена на завичајном порталу било је могуће публикацију обогатити кратким записима, минијатурама о селу, људима и времену у којем су живјели. Уз то читаоцима књиге, коју је припремио за објављивање и графички рјешио Предраг Спасојевић омогућено је да, из књиге, отворе један број линкова, својеврсних фуснота до продубљенијих прича о некадашњим становницима Пребиловаца.

Ове јединствене фусноте у књизи су обиљежене браон бојом. Довољно је да се кликне на обојени текст и појавиће се нови текст. Књига ”Угашена огњишта” доноси и десетак документарних фотографија из Пребиловаца.

”Угашена огњишта” је друга Е-book која се појављује у издању портала Пребиловци – село на интернету. Прије десет година објављена је књига Милана Тасовца ”Очи у очи” која је прошле године доживјела штампано издање у тиражу од 1000 примјерака.

Надат се да ће и ”Угашена огњишта” добити штампану верзију.

Кликните на фотографију насловне стране књиге да би се отворила књига у .pdf формату:

Угашена огњишта

Извор: Пребиловци село на интернету

 Више вијести:

Пребиловци

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: