Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Udruženje žena sa Kosova i Metohije – ŽeKiM

Kosovo i Metohija

Udruženje je osnovano slobodnom voljom žena. Registrovano je kao nevladino, nestranačko i nedobitno udruženje. Aktivne smo od 2004, zvanično registrovane od aprila 2007. godine.

Pravo na udruživanje garantuje povelja EU o ljudskim pravima. Ona obavezuje na poštovanje tradicija, raznolikosti kultura, religija i jezika. Istorijski podaci o  stradanjima zgusnuti u vekove čine kontinuitet stradanja, koja nam se danas samo ponavljaju.

Naša tradicija je i kolektivna svest o obavezi da se bez lične koristi pomaže svakom koji strada. Zato je naša misija da u interesu stradalih:

 

  1. 1.      Okupljamo;
  2. 2.      obnavljamo kulturu davanja;
  3. 3.      delimo sa bližnjima;
  4. 4.      primerom pokazujemo;
  5. 5.      probudimo nadu;
  6. 6.      učvrstimo veru;
  7. 7.      očuvamo korene;

 Projekat koji realizujemo je stvaranje baze podataka udruženja (NVO) pod radnim naslovom:

„Mreža udruženja”

Prema zvaničnim podacima unutar granica Srbije je oko 250 000 interno raseljenih lica, ali je u Srbiji našlo utočište više od 500 000 izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije. Iz ovih podataka je jasno da je gotovo svaki deseti stanovnik Srbije raseljeno ili izbeglo lice. Bez sumnje su raseljeni i izbegli najugroženiji građani Srbije. Prinudno su proterani iz svojih domova u koje ni danas ne mogu da se vrate. Najteže su pogođene porodice čiji su bliski srodnici ubijeni, kidnapovani ili nestali.

Baza podataka o udruženjima bi nam omogućila sinhronizovanje zajedničkih aktivnosti od interesa za sve raseljene, izbegle, ubijene, kidnapovane, nestale.

Šta očekujemo od vas ?

Da prihvatite da vas evidentiramo u bazi podataka i imenujete koordinatora za saradnju.

Zašto ?

Zato što još uvek nemamo jedinstvenu bazu podataka o ubijenim, kidnapovanim, nestalim. Zato što nemamo socijalnu kartu raseljenih i izbeglih. Zato što nemamo jedinstvenu bazu podataka o uništenoj i uzurpiranoj imovini. Zato što zločini nisu procesuirani. Zato što verujemo da je to naša obaveza prema stradalima i da ćemo zajedno biti uspešniji.

Rukovodilac projekta

Zorka Šarić  

UDRUŽENjE ŽENA SA KOSOVA I METOHIJE – ŽEKIM

Beograd, Sremska br.6 ; Tel.: +381 11 263 54 22; +381 63 705 71 96; +381 63 616 40

e-mail  zenekim@yahoo.com ; mat.broj 17693182   PIB 105002615; tek. rač. 205-118907-36

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: