Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Udruženje porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice traga za još 65 osoba

Udruženje porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice održalo je devetu radnu Skupštinu.

Udruženje porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice               Foto: RTRS
Udruženje porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice      Foto: RTRS

U ovoj godini na Majevici su pronađene samo dvije nestale osobe. Udruženje porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice traga za još 65 osoba. Porodice koje i dalje traže svoje najmilije kažu da zastoj u pronalasku posmrtnih ostataka i njihovoj identifikaciju leži u neažurnosti Tužilaštva BiH, bez čije dozvole, i pored saznanja o mogućim mjestima na kojima se nestali nalaze, ništa ne može preduzeti.

Zoran Pikulić iz Pofalića već dvadeset tri godine traga za roditeljima koji su odvedeni iz porodične kuće. Kada su nestali imali su 67 i 66 godina. Već tri puta prekopavana su mjesta na kojima se sumnjalo da se nalaze njihovi posmrtni ostaci.

– Koristio sam i poznanstva i ljudi drugih nacionalnosti, ali niko nije želio da kaže neke detalje da bi se došlo do njihovih tijela, rekao je Pikulić.

U traženju nestalih, najbitnija je informacija gdje se nalazi grobno mjesto i aktivnije uključivanje institucija koje se bave traženjem.

– Mi porodice vidimo kao da oni nemaju dobru saradnju, razvlači svako na svoju ruku, dok mi patimo i umiremo. Ja imam pet članova koji su umrli, a koji nisu doživjeli svoje da pronađu, istakla je Smilja Petrović, predsjednica Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice.

Na teritoriji BiH još se traga za oko 7.000 lica. Najveći problem je u neažurnosti Tužilaštva BiH, bez čijeg naloga je nemoguće pokrenuti proces ekshumacije, kažu u banjalučkoj područnoj kancelariji Instituta za traženje nestalih BiH.

– Ovog trenutka, mi u Tužilaštvu imamo 84 naša zahtjeva za izdavanje naredbe za ekshumaciju. To su 84 lokacije koje treba realizovati, a među njima ima i onih koje su locirane još 2009, 2010, 2011, 2012, 2013. godine, naglasila je Milijana Bojić, šef Područne kancelarije Banjaluka Instituta za traženje nestalih BiH.

Institut BiH radi jednostrano i u procesu traženja i identifikacije i dalje je diskriminatorski odnos prema žrtvama srpske nacionalnosti, kažu u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

– Za prvih pet mjeseci rada taj institut je identifikovao 600 Bošnjaka i samo osam Srba. Ta praksa se nastavila i nastavlja se sve više i više, naglasio je Nevenko Vranješ, Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske.

Zapravo njih srpske žrtve uopšte ne interesuju, jer kako drugačije objasniti sve te podatke.

Zajednički zaključak je da se u BiH mora uraditi revizija masovnih grobnica i kosturnica, da bi se tačno utvrdilo ko su ti ljudi, jer se samo tako može završiti proces traženja i identifikacija nestalih.

 

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Teže probiti ćutanje nego koridor

Promovisana knjiga „I Majevica je plakala tog dana“

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: