Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Udruženje boraca: Zabranili polaganje vijenaca u kasarnama u Maslinama i Danilovgradu!

Datum objave: petak, 23 marta, 2018
Objavljeno u Srbija 1999
Veličina slova: A- A+

U znak osude terorističkog napada NATO na Saveznu Republiku Jigoslaviju 24. marta 1999. godine, sjećanja na poginule pripadnike Oružanih snaga Jugoslavije i civilne žrtve i suludo razaranje i trovanje jedne suverene zemlje, Udruženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore će, zajedno sa porodicama i poštovaocima palih boraca, u subotu 24. marta u 12 časova položiti vijence na spomenike palim borcima u Nikšiću, Mojkovcu, Beranama i Andrijevici.

Nije dozvoljeno polaganje vijenaca u Danilovgradu i Podgorici

Udruženje je bilo planiralo da sa porodicama palih boraca, po pravilima koje odredi Vojske Crne Gore, položi vijence i na spomenike u kasarnama Vojske Crne Gore u Maslinama – Podgorica i Danilovgradu. Međutim, Operativni dežurni tim Generalštaba Vojske Crne Gore to nije dozvolio pod izgovorom da „u kasarnama Vojske Crne Gore nije dozvoljeno održavanje događaja koji mogu imati bilo kakve dnevno političke konotacije“, te da će „ulazak u Kasarnu „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu 24. 3. 2018. godine biti dozvoljen samo članovima porodice vojnika Saše Stajića, dok se ulazak drugih lica u Kasarnu „Milovan Šaranović i u Kasarnu „Masline“ ne odobrava“.

„Jasno je da se iza ovakavog stava Operativnog dežurnog tima Generalštaba Vojske Crne, krije primitivna, kukavička i podanička svijest ministra odbrane Predraga Boškovića jer je zabrana obilježavanja datuma NATO agresije na SRJ u kasarnama Vojske Crne Gore počela sa njegovim dolaskom na čelo Ministarstva odbrane. Pitamo Boškovića i načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Iliju Dakovića zar ih nije sramota da povlašćuju porodicu Saše Stajića u odnosu na porodice šestorice crnogorskih vojnika koji su poginuli od albanskih terorista i NATO 1998/1999 godine, a čija se imena nalaze na spomeniku u kasarni Masline. Poznaju li Daković i Bošković porodice palih boraca iz Crne Gore – žrtave NATO? Ima li u Generalštabu Vojske Crne Gore stranih špijuna i „operativaca“ koji su 1999 godine radili za NATO navodeći bombe na kasarne Vojske Jugoslavije, Murino i druge ciljeve u Crnoj Gori? Šta je sa „operativcima“ koji su ne činjenjem skrivili pogibiju Saše Stajića 24. marta 1999. godine? Je li to razlog posebnog „uvažavanja“ njegove porodice, sa kojom je Udruženje godinama odavalo poštu Stajiću, ali i drugim poginulim vojnicima Vojske Jugoslavije pred spomenikom u Danilovgradskoj kasarni? Ima li u Vojsci Crne Gore „operativaca“ koji su skrivili pogibiju četvorice vojnika Vojske Jugoslavije na odsluženju redovnog vojnog roka u kasarni u Danilovgradu 10. oktobra 1993. godine, a zatim na spomeniku napisali laž da su poginuli kao borci? Pitamo Boškovića i Dakovića koji su, o trošku crnogorskih građana, u potpunosti politizovali i iznajmili Vojsku Crne Gore aktuelnoj vlasti i NATO, važi li za njih Ustav Crne Gore po kome bi Vojska Crne Gore trebala služiti građanima Crne Gore, biti pod demokratskom i civilnom kontrolom i pridržavati se principa međunarodnog prava o upotrebi sile“, saopštili su iz Udruženja boraca.

Udruženje obavještava saborce i porodice palih boraca da iz navedenih razloga 24. marta neće biti polaganja cvijeća u kasarnama NATO, DPS, BS, SD, LP, GI Vojske Crne Gore u Danilovgradu i Podgorici. Međutim, kako su naveli, kako se radi o svojevrsnoj okupaciji spomenika u Maslinama, koji je podiglo Udruženje u saradnji sa Vojskom Jugoslavije, Udruženje će pokrenuti pitanje njegovog izmještanja iz kruga te kasarne, kao i izmještanje spomenika iz kasarne u Danilovgradu.

„Da spomenike privedemo njihovoj svrsi i ne dozvolimo da imana palih junaka zarobe sluge njihovih ubica“, zakljuje se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Udruženja Radan Nikolić.

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Diplomatski skandal u Crnoj Gori: Sramno prema žrtvama …

CG: Hrvatima za ratnu odštetu 1,3 miliona € | Jadovno 1941.

Ubijali zemlju 78 dana i noći

Sramno ponašanje: Heroju s Košaru zabranili da izađe pred decom u O.Š. „B.N.”
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top