Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Удба је чувала мртвог Дражу

Датум објаве: субота, 18 августа, 2012
Величина слова: A- A+

beli-dvor.jpg

Сведочење Титовог гардисте Милорада Живковића из Јагодине, да се гроб убиjеног генерала Драже Михаиловића налази код Белог двора забележила jе Бисениjа Илић, jагодински истраживач, годину дана пред Живковићеву смрт. Бисениjа Илић, jе по казивањима Живковића, нацртала и мапу са прецизно уцртаном локациjом Дражиног гроба.

Живковић jе од 1955. до 1957. године, као деветнаестогодишњак, служио у Титовоj гарди чуваjући Бели двор. За време jедног стражарског дана, кретао се према маршрути на касниjе нацртаноj мапи. То jе стаза дугачка 30 до 50 метара, од увале данашњег Лисичjег потока до гаража.

Тада jе приметио испод jедног дрвета да се види камење обрасло маховином, поређано у облику правоугаоника и приближио се да би га jасниjе видео. Међутим, цео таj критични простор био jе под присмотром.

“Док сам гледао, иза леђа ми jе пришао jедан припадник Удбе и питао ме: “Шта ти ту радиш, воjник?“, посведочио jе припадник Титове гарде.

А када jе, после неколико месеци млади Живковић дошао кући на одсуство, дочекало га jе изненађење. Уместо поздрава, породица га jе питала: “Сине, шта си ти то направио кад нам Удба већ два месеца претреса кућу и пита да ли имамо неког у четничкоj емиграциjи”?

Тада jе Живковић схватио да jе испод дрвета закопан неки високи четнички командант, али ниjе знао о коме jе реч. Касниjе, када jе своj доживљаj испричао другим гардистима у поверењу, речено му jе да од Топчидера, где се налази Дом гарде, па до Белог двора, постоjи читав подземни пролаз коjи jе изграђен пре рата, са мноштвом просториjа.

А у jедноj од њих, коjу су сви звали “пећина“, а коjа jе била обезбеђена оловним вратима, за време суђења чуван jе прави Дража Михаиловић.

Потврдио jе и да се на капиjи под броjем два заправо излази из подземних тунела коjи воде од Дома гарде.

Према сведочењу Живковића, Дража jе у тим подземним тунелима чуван и одвођен у Дом гарде, где jе траjало суђење. У тоj “пећини“ jе и убиjен.

Док jе Живковић служио воjни рок Дражине ствари – капа, шубара, кратка пушка, двоглед, бусола и антериjа – и даље су биле у “пећини“ – у jедном сандуку.

Половином шездесетих година прошлог века, према сведочењу Титовог гардисте, у комплексу Дедиње налазио се плато, на коме се построjавало око 60 стражара. Постоjала jе и просториjа у коjоj jе било смештено од 60 до 80 воjника задужених за возила, коjима су возили генерале и политичаре.

“Поред стазе у трави, према гробном месту Драже Михаиловића, у ували, било jе видљиво карактеристично велико четаласто дрво, наjвероватниjе платан”. посведочио jе Живковић. “То дрво и даље постоjи”.

Историчар Александар Динчић из Ниша, коjи истражуjе ову тематику, предочава да jе сведочење Милорада Живковића прво проследио Комисиjи за откривање истине о околностима смрти генерала Драгољуба Драже Михаиловића.

Потом jе, каже, са председником комисиjе за таjне гробнице Слободаном Марковићем разговарао читав сат. Међутим, како каже, они су остали при ставу да jе Ада Циганлиjа место стрељања и укопа Драже Михаиловића.

Тито у подземном склоништу

Када jе Дража ликвидиран, Тито jе виђен у истим тунелима где се налазила и Удба односно Александар Ранковић”, каже Динчић. “Гардисти су Живковићу такође рекли да се Тито овде крио и после ослобођења Београда, а да jе исто тако ову просториjу користио у време кризе са Информбироом, када се плашио да ће га Стаљин напасти. Ту jе био смештен читав генералитет (кризни штаб) и Централни комитет коjи су расправљали о томе да ли да се пружи отпор Стаљину и на коjи начин”.

Извор: ВЕСТИ

Везане виjести:

Дража сахрањен иза Белог двора?
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top