fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Udarili“ na pretke

Crnogorski pokret traži zabranu slavljenja Podgoričke skupštine. Hoće i odštetu od Srbije zbog ekonomskog zaostajanja Crne Gore

Istorija Učesnici Podgoričke skupštine pre sto godina Foto Arhiva Srpski nacionalni savet
Istorija Učesnici Podgoričke skupštine pre sto godina Foto Arhiva Srpski nacionalni savet

U godini jubileja – vek od kada je 160 poslanika Podgoričke skupštine jednoglasno usvojilo dokument kojim je predviđeno da se Crna Gora ujedini sa Srbijom u jednu državu pod dinastijom Karađorđevića – Crnogorski pokret je započeo inicijativu za donošenje zakona u državnom parlamentu kojim bi se zabranilo slavljenje i veličanje ovog događaja jer se radi, kako ocenjuju, o „nasilnoj aneksiji Crne Gore 1918“!

Traži se zabrana proslave ne samo ovog datuma nego i drugih iz crnogorske prošlosti i osoba povezanih s njima, za koje se vezuje „slom državne nezavisnosti i saradnja sa okupatorima“.

Crnogorski pokret, koji okuplja suvereniste na čelu sa raščinjenim Mirašem Dedeićem i njegovim sekretarom Stevom Vučinićem, pokrenuo je više inicijativa.

Jedna od njih je, kako saopštavaju, izrada dokumenta kojim će se definisati sve štete koje je Crna Gora pretrpela nakon 1918. godine, uključujući direktne štete i one posredne koje su imale za posledicu ekonomsko zaostajanje Crne Gore, na osnovu kojeg bi se ispostavio odštetni zahtev koji bi bio upućen svim institucijama države Srbije, kao i institucijama države Crne Gore.

Univerzitetski profesor dr Mihailo Burić na skupu Crnogorskog pokreta u Nikšiću poručio je da je Crnoj Gori potrebno pomirenje, ali da to pomirenje „ne može biti zasnovano na nepriznavanju crnogorske nacije, nepoštovanju države, uzurpacije crkvenog nasleđa, slavljenju nestanka Crne Gore i njenog uništenja, ubistava 5.000 i raseljavanja 25.000 crnogorskih komita, falsifikovanja istorije iz Drugog svetskog rata“.

CP će pokrenuti i inicijativu za povratak zemnih ostataka članova porodice Petrović Njegoš u Crnu Goru.

– Posebno kada se zna da grobnom mestu u Beču, gde je sahranjen princ Mirko Petrović, preti preoravanje zbog neizvršenih obaveza – navode u saopštenju Crnogorskog pokreta. – A želimo i da se u Podgorici odredi mesto za aleju velikana, u kojoj bi se sahranjivali značajne ličnosti Crne Gore.

UJEDINjENjE SA SRBIJOM

Prema odluci Podgoričke skupštine, crnogorski kralj Nikola I Petrović svrgnut je sa prestola. Odluka skupštine od 26.novembra 1918. o ujedinjenju Crne Gore sa Srbijom bila je uvod u proglašenje zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca samo nekoliko dana kasnije – 1. decembra u Beogradu.

Autor: V. Kadić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Preplitanje istorije i sadašnjosti | Jadovno 1941.

Šta su Crnogorci mislili i govorili o sebi u minulim vekovima

Ubiše nas bratska satiranja! | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: