fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Učestali napadi na objekte SPC

Udruženje Srba iz Hrvatske ocijenilo je da učestale provale u posljednje vrijeme u crkve Eparhije dalmatinske pokazuju koliko bi bilo neodgovorno vratiti ikone i druge bogoslužbene predmete koje potražuje Hrvatska, kada nije u stanju da zaštiti objekte Srpske pravoslavne crkve.

Crkva Foto: TANJUG
Crkva Foto: TANJUG

„Ova dešavanja predstavljaju do sada neviđeni vandalski čin, jer su se na meti napada našle pravoslavne svetinje, što vrijeđa čast i dostojanstvo pravoslavnih vjernika“, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

U Udruženju upozoravaju da posebno zabrinjava činjenica da su počinioci ovih napada i dalje nepoznati, na osnovu čega se može zaključiti da hrvatska policija ne želi da ih otkrije kako bi bili adekvatno sankcionisani.

Izbjegli i prognani Srbi, navodi se u saopštenju, očekuju da će matična država Srbija, zemlje članice EU i Unesko povodom ovih najnovijih napada ne samo uputiti apel, nego i drugim metodama sankcionisati Hrvatsku i tako zaštititi preostale Srbe kao i njihovu kulturnu baštinu.

U saopštenju se navodi da se sve ovo dešava u godini kada Eparhija dalmatinska obilježava sedam vijekova od osnivanja manastira Krupe, najstarije Nemanjićke zadužbine.

„Jesu li i ovi napadi sračunati na to da zaplaše preostale Srbe, kako bi i oni napustili ovo područje na kome su njihovi preci vijekovima živjeli“, pita ovo udruženje.

U saopštenju se podsjeća na božićnu poruku episkopa dalmatinskog Fotija da očekuje da svi budu dobri, pošteni i čestiti ljudi.

Episkop Fotije je, podsjeća se u saopštenju, naglasio da je taj put posebno važan za Srbe koji danas žive u Dalmaciji, jer su preživjeli teške dane i ostalo ih je malo, ali i dalje treba da ostanu čestiti ljudi da se ne odriču svoje vjere, a poštuju i druge narode i njihov način ispovijedanja vjere i tradiciju.

„Nažalost, ti drugi ni najmalje ne poštuju pripadnike srpskog naroda niti njihove vjerske objekte na području Eparhije dalmatinske“, ocjenjuje se u saopštenju.

U tekstu se podsjeća da je, nakon incidenata u Smiljčiću, Ivoševcima, Sinju i Drnišu, kada su oskrnavljeni sveti hramovi Eparhije dalmatinske i oštećena crkvena imovina, u Vrbniku 9. i 10. marta provaljeno u Crkvu Svetog Nikole i tom prilikom je načinjena materijalna šteta.

U vremenu od 6. do 8. marta na području Drniša provaljeno je u pet pravoslavnih hramova – crkve Svetog Jovana Krstitelja u Baljcima, Svetog Apostola i jevanđeliste Luke u Štikovu, Svetog Velikomučenika Georgija u Kričkama, Svetog Jovana Krstitelja u Miočiću i Svete Petke u Kanjanima.

Neke od ovih svetinja, kako se dodaje, bile su i ranije na meti napadača, kao i Crkva Svetog Velikomučenika Georgija u Velušiću.

Udruženje Srba iz Hrvatske napominje da je na pravoslavnoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Sinju 6. marta ove godine osvanuo grafit mržnje „Za dom spremni“ sa proustaškim obilježjima.

Izvor: SRNA

Oznake: Hrvatska, Napadi na objekte SPC, Eparhije dalmatinske, grafiti

Vezane vijesti:

Obijeno pet pravoslavnih hramova u Dalmaciji

Grafitom ‘Za dom spremni’ oskrnavljena Srpska pravoslavna …

Umjesto obnove crkve, poruke mržnje i netrpeljivosti | Jadovno …

oskrnavljen i opljačkan pravoslavni hram u karlovcu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: