fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Učestala rušenja pravoslavnih grobalja u FBiH nastavljena i ovog vikenda (VIDEO)

Učestala rušenja i skrnavljenja pravoslavnih grobalja na teritoriji Federacije BiH nastavljena su i ovog vikenda. U selu Divljača nadomak Semizovca uništeno je nekoliko nadgrobnik spomenika. Nekadašnji stanovnici ovog naselja ogorčeni su zbog indolentnosti nadležnih i saznanjem da ni mrtvi ne mogu počivati na vjekovnim ognjištima.

Porušeni spomenici Foto: RTRS
Porušeni spomenici Foto: RTRS

Jovanu Maunagi na ovom groblju sahranjeni su svi najbliži. Danas je na veliko zaprepaštenje vidio da su spomenici njegovog djeda i brata koji je kao trinaestogodišnjak poginuo sedamdesetih godina prošlog vijeka, potpuno uništeni. Nije krio tugu i razočaranje.

„Motive ovih vandala koji su to uradili ne znam i neshvatljivo je jer ovo nisu uradila djeca. Ovo su uradili mnogo jači, jer za takav grob treba i snage i znanja da se on sruši na ovakav način“, smatra Maunaga.

Na ovom groblju u selu Divljača sahranjivane su srpske porodice još od davne 1783 godine. Nadgrobni spomenici ne samo da su tri vijeka prkosili vremenu nego i mnogim ratovima i nikad nisu skrnavljeni. Boli saznanje da ni mrtvi nisu više sigurni.

„Problem glavni svega je da ljudi ne znaju šta se dešava. BH TV nikada nije objavila ovo, a ovo što se nama dešava je zatiranje i mrtvih grobova i postojanja Srba u kantonu Sarajevo“, dodao je Maunaga.

Napadi na pravoslavna groblja i njihovo skrnavljenje u Federaciji sve su češći pa se preostalo srpsko stanovništvo s pravom pita, šta se ovim postupcima njima želi poručiti. S obzirom da ni upokojeni nisu sigurni, šta može očekivati nekolicina Srba koja je ostala na svojim ognjištima, jer nije imala gdje.

„Narod gledajući šta se deševa u poslednje vrijeme rušenjem grobalja u Briješću, Kaknju pa sad ovdje u Semizovcu dolazi u stanje jednog straha razmišljajući o svojoj egzistenciji i budućnosti na ovim prostorima“, rekao je paroh Ilijaški Božidar Tanović.

Nakon što su obaviješteni o ovom vandalskom činu, pripadnici policijske uprave Vogošća izašli su na lice mjesta i izvršili uviđaj. Da li će počinioci biti pronađeni i sankcionisani oštećeni, sudeći prema ranijim primjerima, tvrde da se to neće desiti.

Već treću nedelju za redom na teritoriji Federacije BiH vandali ruše pravoslavane spomenike Srbima je ovim putem poslata poruka da ni mrtvi ne mogu da borave na ovoj teritoriji.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Glas Srpske: U Sarajevu prekopavaju grobove Srba zbog neredovnog plaćanja

Opljačkan hram Preobraženja Gospodnjeg

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: