Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ubistvo Srpkinja iz Špionice i dalje nekažnjeno

Datum objave: subota, 15 oktobra, 2016
Objavljeno u Brčko
Veličina slova: A- A+

Na komemorativnoj konferenciji danas u Brčkom odata je počast za četiri Srpkinje iz Špionice u opštini Srebrenik koje su ubijene prije 22 godine i čija tijela još nisu pronađena, te istaknuto da u brčanskim organima vlasti još ima ratnih kadrova i da zbog toga počinioci još nisu odgovarali za ovaj zločin.

Foto: FONET
Foto: FONET

U prostorijama Udruženja porodica nestalih srpskih boraca i civila u Brčko distriktu porodice stradalih prislužile su svijeće za pokoj duša Srpkinja koje su ubijene 16. oktobra 1994. godine.

Sekretar Udruženja porodica nestalih srpskih boraca i civila Ljubinka Živanović rekla je na komemorativnoj konferenciji da taj tragičan događaj imao sraman sudski epilog.

Ona je podsjetila da su prilikom pokušaja prelaska na srpsku teritoriju 16. oktobra 1994. godine četiri Srpkinje zvjerski ubijene na području koje je tada bilo pod kontrolom pripadnika HVO.

“Ljudi koji su tada komandovali jedinicama Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ i takozvanom Armijom BiH znaju ko je počinio taj zločin i gdje su tijela ubijenih žena sahranjena, ali im ne odgovara da počinioci budu otkriveni i kažnjeni jer se neki nalaze i na visokim funkcijama u vlasti u distriktu”, navela je Živanovićeva.

Ona je istakla da porodice nikada neće prestati da traže posmrtne ostatke svojih najmilijih i da insistiraju na pronalasku i kažnjavanju zlikovaca.

Današnjoj konfereneciji prisustvovala je i Ankica Simić, čija je sestra Milka Bogdanović /41/, koja je bila majka četvoro djece, 16. oktobra 1994. godine iz Špionice, zajedno sa Smiljom Gajić /58/, Marom Jović /68/ i Stojom Bogdanović /50/ krenula ka Brčkom, ali im se poslije pređenih desetak kilometara, u predjelu sela Cerik, gubi svaki trag.

“Žalosno je šta rade organi pravosuđa u distriktu Brčko. I pored ubjedljivih dokaza da je on glavni vinovnik zločina nad ženama iz Špionice, Pero Kovačević, koji se sve vrijeme sudskog procesesa branio ćutanjem, oslobođen je krivične odgovornosti. Da sudije nisu korumpirane, mi bismo davno sahranili naše najmilije”, rekla je Simićeva.

Simićeva ističe da je izgubila povjerenje u pravosuđe. “Koliko god je kriv Kovačević, toliko je i sudija koji ga je oslobodio”, dodala je Simićeva.

Ona je zapitala kako je sud mogao da ignoriše izjave svjedoka Milana Šimića i Zorana Josipovića date prilikom salušanja koji su jasno i glasno rekli da su četiri žene predali Kovačeviću.

Sofren Jović, čija je majka Mara tog kobnog dana ubijena, smatra da dokle god su na funkcijama u brčanskim organima vlasti ratni kadrovi ništa se neće promijeniti u pogledu otkrivanja i procesuiranja svirepih zločina kakav je ovaj u kojem je ubijena njegova majka.

Optuženi za ovaj zločin je Pero Kovačević iz Marković Polja kod Brčkog, pripadnik HVO-a, kome je Apelacioni sud distrikta u februaru je izrekao oslobađajuću presudu.

U obrazloženju presude navedeno je da u obradi ovog predmeta nije bilo dokaza koji bi potvrdili navode iz optužnice, kao i da se na iskazima nepouzdanih svjedoka nisu mogli izvoditi dokazi.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Brčko: Služen parastos kod spomenika u Gornjem Breziku …

Brčko: Suđenje za zločine nad srpskim civilima 4. aprila …

Obilježene 24 godine od osnivanja Prve semberske brigade …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top