Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ubistvo Albanca pretnja Srbima

Ubistvo Bedrija Curija, nekadašnjeg pripadnika takozvane OVK i, kako mediji u Prištini tvrde, zaštićenog svedoka Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, može da bude uzrok krvavih sukoba između Albanaca u južnoj srpskoj pokrajini u kojima će preostali Srbi još jednom izvući deblji kraj. Ovo tvrdi Slavko Nikić, nekadašnji pukovnik MUP Srbije, koji je čitav radni vek proveo na prostoru Kosmeta i odličan je poznavalac prilika u južnoj srpskoj pokrajini.

Zločini OVK pokušavaju da budu zataškani Foto: A. Čukić
Zločini OVK pokušavaju da budu zataškani
Foto: A. Čukić

– Potpuno je nevažno da li je Curi bio zaštićeni svedok ili ne jer je ovo ubistvo jasna opomena svima koji su odlučili da svedoče. Ta likvidacija je zapravo školski primer na koji način pravda na Kosovu funkcioniše. Lično mislim da su ovde ključni posao obavile bezbednosne službe i da će sam događaj proizvesti veoma opasnu atmosferu iz koje se može ući u krvavi obračun, da se neće znati ko će se s kim „tući“. Da ne bude nesporazuma, prvi će da „plate“ naši Srbi i to Srbija mora da zna. Poslata je jasna poruka da ukoliko je ubijen neko ko je ratovao za nezavisno Kosovo, koliko su onda zaštićeni oni koji su ratovali protiv njih – ističe Nikić.

Pozivajući se na prištinske izvore, beogradski mediji tvrde da je Curi ubijen kao „potencijalni svedok“ Specijalnog suda za OVK koji bi Hagu trebalo da počne da radi do kraja godine.
Curi je pronađen mrtav u planini, u blizini škole u selu Gornja Korotica, a njegovu smrt potvrdili su u policiji.

Izvor „Vesti“ blizak bezbednosnim službama Srbije tvrdi da se informacija o Curiju kao svedoku Specijalnog suda mora uzeti s velikom dozom rezerve.

– Ne bi bio prvi put da bezbednosne službe s Kosova namerno plasiraju netačne informacije. Ne isključujemo mogućnost da je Curi u međuvremenu zaista postao svedok saradnik, ali je činjenica da je reč o bivšem pripadniku OVK koji je bio povezan s nizom kriminalnih aktivnosti i to širom Evrope. Jedno vreme je živeo i radio u Češkoj, ali je putovao kroz celu EU i bio povezan s balkanskim kriminalnim vođama koje su uključene u trgovinu ljudima – navodi ovaj izvor i iznosi šokantan podatak da je Curi bio u grupi onih bivših pripadnika OVK koji su pre nekoliko godina označeni kao mogući izvršioci planiranih atentata na neke srpske zvaničnike.

Na spisku Tači, Čeku…

Prema ranijim navodima medija, pred Specijalnim sudom biće optuženi Hašim Tači, Kadrij Veselji, Džavit Haljiti, Agim Čeku, Šaip Muja, Redžep Seljimi, Bislim Zurapi.
Jedan od slučajeva kojima će se ovaj sud baviti je zločin u Klečki gde je 1999. godine u dva zatvora ubijeno više od 20 srpskih civila, zatim zločin u Glođanima 1998, kada je ubijeno 39 Srba i zločin u pećini na Grebničkim planinama u blizini sela Volujak, ali i trgovina organima u „Žutoj kući“ na severu Albanije.

– Ime Bedrija Curija je povezano s najmanje jednim ozbiljnim pokušajem atentata na neke zvaničnike Srbije koji su odlazili na Kosovo. Da li je u međuvremenu on promenio stranu i odlučio da progovori o svemu što zna je veliko pitanje zato što Specijalni sud za zločine OVK ima jednu od najorganizovanijih službi za zaštitu svedoka. Svaki od svedoka se vodi isključivo pod šifrom, pa osim onih koji su direktno uključeni u taj proces, niko ne zna ni ko su ti ljudi, ni gde se nalaze – tvrdi izvor „Vesti“.

Marti zabrinut za svedoke

Povodom ubistva bivšeg pripadnika OVK oglasio se i Dik Marti, bivši specijalni izvestilac Saveta Evrope i autor izveštaja o nehumanom postupanju i trgovini ljudskim organima na Kosovu, na osnovu čijeg izveštaja je i formiran Specijalni sud za zločine OVK.
– Ako kosovska policija nije u stanju da zaštiti svedoke, njih treba čuvati u inostranstvu – izjavio je Marti povodom informacija o ubistvu Bedrija Curija, izražavajući zabrinutost za svedoke koji bi trebalo da svedoče protiv vrha OVK.

Činjenica je i da je Haški tribunal takođe imao odličan mehanizam zaštite svedoka, pa su opet svedoci, posebno u slučaju koji je vođen protiv Ramuša Haradnija, ginuli ili nestajali pod krajnje misterioznim okolnostima.

Autor: Đ. Barović

Izvor: Vesti online

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: