fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Zagrebu, na sinoć otkrivenom spomeniku žrtvama Holokausta i ustaškog režima, ni jednom rečju se ne pominju Srbi i Romi

Upravo u vreme kad je otkrivan taj spomenik, u 18 časova na isti dan 1941. godine, u tu železničku stanicu ulazio je voz sa pohapšenim Srbima sa Kotara Grubišno Polje. To sinoć niko nije pomenuo, a sama koincidencija budi misao da se ne radi o slučajnosti.
FOTO: Jovica Drobnjak; P-portal

Piše: Aleksandar Milivojević

U Zagrebu je sinoć otkriven spomenik žrtvama Holokausta i ustaškog režima, a povodom Dana stradanja i junaštva jevrejskog naroda.

Spomenik je završen još pre godinu dana, ali zbog protesta jevrejske zajednice u Hrvatskoj koja je smatrala da spomenik ne može biti posvećen samo žrtvama Holokausta, on nije otkriven do sinoć.

Međutim, u postignutom kompromisu oko natpisa na spomeniku se i dalje ne može zaključiti koji su još narodi sem jevrejskog bili žrtve ustaškog režima u NDH-a.

Spomenik simbolizuje prtljag stradalih zagrebačkih Jevreja koji su avgusta 1942.godine transportovani sa Glavne železničke stanice u Zagrebu u koncentracioni logor Aušvic.

Slučajno ili ne, otkrivanje spomenika odigralo se tačno na godišnjicu prvog masovnog transporta Srba u ustaške logore. 27.aprila 1941 ustaše su sa palicama u Zagrebu dočekale oko 500 Srba koji su kasnije ubijeni u logoru Jadovno kaže za Radio Beograd predsednik “Udruženja Jadovno 1941” iz Banjaluke Dušan Bastašić.

Dodaje da je zbog te simbolike problematičan termin otkrivanja spomenika:

“Upravo na dan kada je prema toj železničkoj stanici jurio voz iz Grubišnog Polja preko Bjelovara koji je u svojim marvenim vagonima vozio 504 Srbina pohapšenih noć ranije na području Bilogore. To je bilo prvo masovno hapšenje Srba nakon uspostave NDH-a 10.aprila 1941. Upravo u vreme kad je otkrivan taj spomenik, u 18 časova, taj voz je ulazio u tu železničku stanicu 1941. To sinoć niko nije pomenuo, a sama koincidencija budi misao da se ne radi o slučajnosti.”

FOTO: Jovica Drobnjak; P-portal

“U spomen žrtvama Holokausta i ustaškog režima” piše na spomeniku na tri jezika – hebrejskom, engleskom i hrvatskom. Bastašić podseća da je Holokaust izraz kojim se označava genocid nad Jevrejima, te je nespominjanje srpskih i romskih žrtava začujuđi kompromis:

“Treba pohvaliti da je država Hrvatska, a na pritisak jevrejske zajednice, i lokalne i međunarodne, podigla spomenik žrtvama Holokausta – žrtvama genocida počinjenog nad Jevrejima. Ipak, bolno je i uvredljivo da na tom spomeniku koji je posvećen i žrtvama ustaškog režima, nije spomenuto ko su te žrtve. Ni jednom rečju se ne pominju Srbi i Romi. “

FOTO : Jovica Drobnjak; P-portal

Bastašić zaključuje da je problematično i to što je spomenik otkriven u predvečerje prvog masovnog zločina koji je počinjen nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 28.aprila 1941. godine. Tada je u Gudovcu kod Bjelovara ubijeno 200 Srba, a sve je organizovao zapovednik ustaške nadzorne službe NDH-a Eugen Dido Kvaternik.

Izvor: RTS


Naslov, podnaslov i fotografije dodane su od strane redakcije portala Jadovno 1941. a preuzete sa P-portala.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: