Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

У ТУЖИЛАШТВИМА У БИХ ПОД ИСТРАГОМ 1.265 ПРЕДМЕТА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

Датум објаве: четвртак, 8 марта, 2012
Објављено у Остало
Величина слова: A- A+

sud_bih_tas.jpg

САРАЈЕВО, 8. МАРТА /СРНА/ – У тужилаштвима у БиХ тренутно jе под истрагом 1.265 предмета ратних злочина и то 705 предмета или 55,7 одсто у Тужилаштву БиХ, а 560, односно 44,3 одсто, пред осталим тужилаштвима, рекла jе на конференциjи за новинаре предсjедница Суда БиХ Медџида Кресо.

Кресо jе рекла да jе од почетка рада до данас Суд БиХ из своjе надлежности пренио вођење поступка у укупно 175 предмета ратних злочина – 117 на судове у Федерациjи БиХ, 54 у окружне судове у Републици Српскоj и два предмета у Основни суд у Брчко дистрикту.

У 11 предмета вођење поступка jе прениjето након потврђивања оптужнице, три предмета пренесена су након подизања оптужнице, а осталих 161 у фази истраге.

Кресо jе рекла да су сви предмети ратних злочина коjи су започети 2003. године, Кривичним законом БиХ дати у искључиву надлежност Суду и Тужилаштву БиХ.Сви примљени предмети приjе тог датума у правилу су у надлежности ентитета.

“Мeђутим, Суд БиХ законом jе овлаштен да донесе одлуку коjом се миjења надлежност, у зависности од сложености предмета, па мање сложен предмет из своjе надлежности може да пренесе на други мjесно надлежни суд, односно да са ентитета преузме сложениjи предмет”, нагласила jе Кресо.

Према њеним риjечима, Суд БиХ jе 18. октобра прошле године од свих тужилаштава добио предмете коjи су у току и судско виjеће задужено задоношење одлука о евентуалноj промjени надлежности, у саставу Минка Крехо, Љубомир Китић и Жељка Маренић, jе за мање од два мjесеца прегледало више од 700 предмета.

“Достављање ових података Суду БиХ било jе кључна прекретница коjа jе омогућила бржи рад на испуњавању стратешких обавеза, доприниjела ефикасности процjене сложености предмета и доношењу великог броjа одлука о надлежности”, додала jе Кресо.

Кресо jе рекла да jе Суд приjе три дана добио jош 69 нових предмета на процjену, коjи ће веома брзо бити класификовани.

“Ми jош нисмо завршили наjсложениjе предмете, али смо завршили наjвећи дио посла из стратешке мjере да проциjенимо сложеност предмета. Суђења ће и даље бити настављена, у роковима утврђеним стратегиjом и то седам година за наjсложениjа кривична дjела ратног злочина, односно 15 година за мање сложене предмете. Процес процесуирања ратних злочина ниjе завршен”, рекла jе Кресо.

Она jе истакла да jе препорука структуралног диjалога да се пренос предмета врши на транспарентан, ефикасан и успjешан начин испуњена у року од два мjесеца.

Судиjа Љубомир Китић jе истакао да су приликом доношења одлуке о преузимању, односно уступању предмета кантоналним и окружним тужилаштвима и судовима примjењивана три критериjума – тежина кривичног дjела, своjство и улога извршиоца, те остале околности.

“Ови критериjуми задовољаваjу све међународне стандарде и засновани су на пракси Међународног кривичног суда за бившу Југославиjу и Међународног кривичног суда у Хагу. У њиховоj изради учествовали су и представници свих судова и тужилаштава коjи се баве предметима ратних злочина”, рекао jе Китић.

Судиjа Жељка Маренић jе рекла да jе виjеће коjе ради на оцjени сложености предмета прегледало 735 предмета о коjима jе Тужилаштво доставило податке.

“Виjеће jе прелиминарно идентификовало 147 предмета као мање сложених, коjи би могли да буду предмет евентуалног преношења вођења поступка, о чему jе обавиjештено Тужилаштво БиХ. Тужилаштво jе од октобра прошле до краjа фебруара ове године подниjело 100 приjедлога за преношење вођења поступака, на основу коjих jе Суд и донио одлуке”, рекла jе она и додала да приjедлози Тужилаштва и даље пристижу.

 

 

Извор: срна




Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top