fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U toku snimanje dokumentarnog filma „Krst od krvi“ Sime Brdara

Filmski reditelj Simo Brdar najavio je danas da će snimanje dokumentarnog filma „Krst od krvi“ biti nastavljeno na teritoriji opštine Kozarska Dubica i u Zemunu u Srbiji.

Kozarska Dubica   Foto: RTRS
Kozarska Dubica Foto: RTRS

On kaže da ta priča svjedoči o stradalničkoj sudbini braće Miloša i Marjana Banjca iz dubičkog sela Klekovci, koje su ustaše 1943. godine odvele u jedan od najsurovijih njemačkih logora u Norveškoj.

„Marjan svjedoči ubistvu brata Miloša nakon čega ga uzima u naručje i gleda njegove posljednje trenutke života. Skrhan od boli Miloševom krvlju, koliko je rukom zahvatio, razvlači krst u stijeni. Krvavi krst ostaje decenijama jer kada počne da blijedi, pošto je izložen surovoj prirodi, Norvežani crvenom bojom osvježavaju trag braće Banjac“, rekao Brdar o svom novom projektu.

On je najavio da će „krvavi krst“ dobiti svoj dokumentarni filmski zapis ove godine i dodao da je polovina film snimljena usred zime u snijegom pokrivenom Saltdalu, dok će polovina biti snimljena na jesen u sezoni berbe vinograda u Klekovcima u Kozarskoj Dubici.

Simo Brdar je scenarista, režiser i književnik, koji se više od 25 godina bavi istraživanjem genocida i Holokausta, o čemu je objavio nekoliko djela.

Počasni je član Izdavačkog savjeta Instituta Jasenovac u Njujorku od 2007. godine. Član je Odbora za organiziciju, bivši direktor i kustos Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“.

Dobitnik je brojnih nagrada za filmove koji su prikazani na međunarodnim filmskim festivalima širom svijeta. Autor je više od 30 dokumentarnih filmova.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: