Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Teslinom selu nema više Srba

Rodna kuća genija iz Smiljana danas je memorijalni centar. Rasejani su po svetu ili nisu više živi. Tu je i crkva u kojoj je služio njegov otac

Foto Darko Dozet
Foto Darko Dozet

Gde je kuća Nikole Tesle? Samo pogledajte desno i videćete je kako svetli od beline, kao da zna da je obasjala svet…

Ovim rečima uputio nas je ka rodnoj kući velikana nauke jedan vremešni meštanin Smiljana, ličkog sela u blizini Gospića.

Bolji putokaz nam nije trebao da stignemo do Memorijalnog centra “Nikola Tesla”. U samom srcu Like, na kraškoj zaravni okruženoj obroncima Velebita, u podnožju brda Bogdanić, ponosno stoji kuća tipične “dinarske” arhitekture, u kojoj je, od oca pravoslavnog sveštenika Milutina i majke Georgine – Đuke 10. jula 1856. rođeno četvrto dete – sin Nikola. Tik do nje je i pravoslavna crkvica Svetog Petra i Pavla u kojoj je kao sveštenik službovao otac Milutin.

U samoj kući, koja je nekoliko puta poharana u prošlim ratovima, ima vrlo malo originalnih predmeta iz perioda Teslinog detinjstva. Umesto toga, tu su dinamična multimedijalna postavka, kojom su predstavljeni život i delo neprevaziđenog genija – mnoštvo fotografija, pisanih dokumenata, citata iz autobiografije, pronalasci, a u kulisi zvukovi kao iz Teslinog detinjstva.

Tavanski deo kuće posvećen je pronalascima. Tu su funkcionalne replike izuma, poput magnetnog polja, Teslinog indukcionog elektromotora, transformatora, turbine i prikaza razlike između naizmenične i jednosmerne struje, odnosno Tesline i Edisonove.

– Moja majka je poticala iz jedne od najstarijih porodica iz kraja, koja je u sebi nosila izumiteljsku žicu – u svojim spisima veliki naučnik zahvalio se majci za izuzetni dar. – Moja je majka bila prvorazredni izumitelj, i verujem, postigla bi mnogo da nije bila udaljena od savremenog života i onih mnogobrojnih mogućnosti koje on pruža. Pored toga, izumila je i izradila mnogobrojne naprave.

Pored kuće prolazi malen potočić Vagančica na kome se nalazi Teslina turbina, a njime plovi i prototip Teslinog broda na bežično upravljanje. Potok vodi do ispitne stanice, replika one u Kolorado Springsu, a njen toranj je zaštitni znak Memorijalnog centra.

– Bio sam očaran opisom Nijagarinih vodopada koji sam pažljivo pročitao u školi u Gospiću – a u mašti sam zamislio veliki točak koji pokreću ovi slapovi – zapisao je kasnije vlasnik 112 patenata i oko 700 raznih izuma. – Rekao sam ujaku da ću otići u Ameriku i tamo ostvariti svoj projekat. Trideset godina kasnije video sam kako se moje ideje ostvaruju na Nijagari i divio se nedokučivoj tajni uma.

Po njegovoj zamisli prva elektrana izgrađena je oko dva i po kilometra uzvodno od Nijagarinog vodopada, a u avgustu 1895. godine Teslina “fabrika struje” isporučila je prvu električnu energiju. Nedugo potom, Vestinghausova kompanija angažovana je na primeni sistema prenosa, zasnovanog na Teslinim idejama sistema naizmeničnih struja, a povezan je dalekovod do grada Bafala, na razdaljini od 35 kilometara.

Od tada mnogo vode je proteklo i Vagančicom i Nijagarinim vodopadima, ali pronalasci čuvenog ličkog sina još nisu prevaziđeni.

Pokušali smo da pronađemo nekoga od njegovih rođaka ili njihovih potomaka, ali u Smiljanu Tesli više nema, a nema ni Srba. Neki su se odselili širom sveta, a neki su, kako zluradi komentari kažu, tik pored crkve – ispod teškog kamena na starom pravoslavnom groblju.

GODIŠNjE 40.000 POSETILACA

PREMA rečima vodiča, Memorijalni centar “Nikola Tesla”, koji je otvoren 2006. godine prilikom obeležavanja 150 godina od rođenja genija iz Smiljana, kao kulturno dobro na 13.000 kvadratnih metara, godišnje poseti između 30 i 40 hiljada ljudi iz svih krajeva.

– Centar je zamišljen da objedinjuje više disciplina – nauku, umetnost, turizam, te da okuplja najrazličitije posetioce, kako decu predškolskog uzrasta, školsku decu, studente, penzionere, turiste, lokalno stanovništvo, Tesline fanove, znanstvenike i medijske umetnike – objašnjava vodič.

Autor: J. Lemajić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Zdravko Krstanović: Teslin Smiljan bez Srba | Jadovno 1941.

Da se Tesla te 1941. našao u Smiljanu… | Jadovno 1941.

Na ognjištu Nikole Tesle | Jadovno 1941.

Grobnica bez obilježja u Smiljanu – sjećanje na zločin 5 …

U Teslinom rodnom Smiljanu, Nezavisna Država Hrvatska je …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: