Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

USURČINU OBILjEŽENO 155 GODINA POSTOJANjA LIVANjSKOG HRAMA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/pravoslavna_ crkva_u_ livnu.jpg

U beogradskoj opštini Surčin održana je duhovna tribina koju je organizovalo Udruženje „Ognjena Marija Livanjska“ povodom 155 godina postojanja i stradanja livanjske crkve Uspenja Presvete Bogorodice i 140 godina od izgradnje jedne od prvih pravoslavnih škola u BiH.

Skup u sali hrama Svete Petke u Surčinu, koji je sinoć održan, blagoslovio je Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Atanasije, koji je govorio o značaju duhovne veze sa zavičajem.

Predsjednik Udruženja „Ognjena Marija Livanjska“ Nikola Petrović rekao je Srni da je episkop Atanasije došao iz poštovanja prema tom udruženju koje se snažno zalaže da napravi vezu između pravoslavnog stanovništva iz Livanjskog polja koje je nekad živjelo na tom području i pravoslavnog stanovništva koje je sada izbjeglo na teritoriju Srbije.

Prema riječima Petrovića, Surčin nije slučajno izabaran za mjesto gdje će se održati duhovna tribina, nego je to jedna od opština u Srbiji gdje živi najveći broj ljudi izbjeglih iz Livna i livanjskih sela.

Istorijske okolnosti i činjenice izgradnje livanjske crkve i škole predstavio je istoričar i direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve /SPC/ Radovan Pilipović, dok je o životu crkve govorio nekadašnji livanjski paroh Mirko Jamedžija.

Petrović kaže da je nadahnut govor održao i sadašnji livanjski paroh Željko Đurica koji je namjenski došao iz Livna da bi ulio nadu svim pravoslavnim vjernicima da se nikada neće zaboraviti tragovi srpskog pravoslavnog stanovništva u Livanjskom polju.

Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Livnu sagrađen je u rekordnom roku 1859. godine, a zapisano predanje kaže da je crkva bila sagrađena za mjesec dana, jer su se Srbi bojali da ih neko od nižih organa vlasti ne bi prekinuo u radu.

Kulturnu i istorijsku vrijednost u crkvi predstavlja bogata zbirka od 84 ikone koja je stavljena pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture BiH.

Crkva Uspenija Presvete Bogorodice opljačkana je tokom Prvog svjetskog rata, kao i za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je parohijski dom i bombardovan, a crkvena arhiva i biblioteka uništeni. Ustaše su ubile tadašnjeg sveštenika protojereja Kostu Stanišića i gotovo sve vjernike.

Velika razaranja i stradanja crkva je doživjela i u proteklom ratu kada je devastirana i zapaljena na Vidovdan 28. juna 1992. godine. Tom prilikom izgorio je zvonik crkve, a bogatu zbirku vrijednih ikona, biblioteku sa više od 260 knjiga i ostale bogoslužbene predmete od uništenja je sačuvao župnik livanjski fra Marko Gelo.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: