fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

У ШУМАРИЦАМА ОДРЖАН ВЕЛИКИ ШКОЛСКИ ЧАС

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/sumaricen.jpg

БЕОГРАД/КРАГУЈЕВАЦ, 21. ОКТОБРА /СРНА/ – У крагуjевачким Шумарицама данас jе одржана традиционална антиратна манифестациjа Велики школски час у знак сjећања на стриjељање ђака, професора и грађана Крагуjевца у Другом свjетском рату.

Предсjедник Србиjе Томислав Николић рекао jе да му jе драго што одавању помена присуствуjе велики броj дjеце коjа су дошла да сазнаjу истину и тешку прошлост.

„Колико год година да прође од стрељања, сваки пут када jе Велики школски час као да се тог часа трагедиjа дешава“, рекао jе Николић новинарима послиjе музичко сценског приказа у Шумарицама.

На Великом школском часу, београдски и крагуjевачки глумци извели су музичко-сценски програм сачињен од диjелова из више од 30 поема и драма коjе су написали домаћи и страни аутори у знак сjећања на стриjељане у Крагуjевцу у Другом свjетском рату.

Великом школском часу присуствовали су и виjенце краj споменика „Пето три“ положили представници Скупштине и Владе Србиjе, амбасадори Њемачке, Русиjе, Бjелорусиjе, Словачке и Палестинске управе, представници Воjске Србиjе, вjерских заjедница, делегациjе 14 градова побратима Крагуjевца, као и ученици и професори Прве крагуjевачке гимназиjе.

Манифестациjи су присуствовали броjни грађани, међу коjима потомци стриjељаних.

Њемачке окупационе снаге стриjељале су 20. и 21. октобра 1941. године више хиљада цивила у знак одмазде и таj догађаj се сматра jедним од наjтрагичниjих коjи се догодио на тлу Србиjе у Другом свjетском рату.

Међу стриjељанима jе било 270 дjеце, од коjих jе наjмлађи имао 11 година.

На суђењу у Нирнбергу прихваћено jе да jе у Крагуjевцу стриjељано око 7.000 цивила, док савремена истраживања говоре да jе стриjељано 2.792 грађанина, зато што за толико особа располажу подацима – ко су, гдjе су и када рођени, и чиме су се бавили.

Од 2011. године, 21. октобар jе и државни празник, а за Крагуjевац jе и посебан датум коjи се обиљежава броjним манифестациjа током октобра.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

Фашизам више ниjе „ante portas“, него нам jе у кући

А ШТА ЈЕ СА ЖРТВАМА УСТАШКОГ ЗЛОЧИНА?

НЕЛОГИЧНО ПРОГЛАСИТИ 21. ОКТОБАР КАО ДАН СЈЕЋАЊА

У Крагуjевцу Велики школски час

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: