fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U ŠUMARICAMA ODRŽAN VELIKI ŠKOLSKI ČAS

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/sumaricen.jpg

BEOGRAD/KRAGUJEVAC, 21. OKTOBRA /SRNA/ – U kragujevačkim Šumaricama danas je održana tradicionalna antiratna manifestacija Veliki školski čas u znak sjećanja na strijeljanje đaka, profesora i građana Kragujevca u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da mu je drago što odavanju pomena prisustvuje veliki broj djece koja su došla da saznaju istinu i tešku prošlost.

„Koliko god godina da prođe od streljanja, svaki put kada je Veliki školski čas kao da se tog časa tragedija dešava“, rekao je Nikolić novinarima poslije muzičko scenskog prikaza u Šumaricama.

Na Velikom školskom času, beogradski i kragujevački glumci izveli su muzičko-scenski program sačinjen od dijelova iz više od 30 poema i drama koje su napisali domaći i strani autori u znak sjećanja na strijeljane u Kragujevcu u Drugom svjetskom ratu.

Velikom školskom času prisustvovali su i vijence kraj spomenika „Peto tri“ položili predstavnici Skupštine i Vlade Srbije, ambasadori Njemačke, Rusije, Bjelorusije, Slovačke i Palestinske uprave, predstavnici Vojske Srbije, vjerskih zajednica, delegacije 14 gradova pobratima Kragujevca, kao i učenici i profesori Prve kragujevačke gimnazije.

Manifestaciji su prisustvovali brojni građani, među kojima potomci strijeljanih.

Njemačke okupacione snage strijeljale su 20. i 21. oktobra 1941. godine više hiljada civila u znak odmazde i taj događaj se smatra jednim od najtragičnijih koji se dogodio na tlu Srbije u Drugom svjetskom ratu.

Među strijeljanima je bilo 270 djece, od kojih je najmlađi imao 11 godina.

Na suđenju u Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu strijeljano oko 7.000 civila, dok savremena istraživanja govore da je strijeljano 2.792 građanina, zato što za toliko osoba raspolažu podacima – ko su, gdje su i kada rođeni, i čime su se bavili.

Od 2011. godine, 21. oktobar je i državni praznik, a za Kragujevac je i poseban datum koji se obilježava brojnim manifestacija tokom oktobra.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Fašizam više nije „ante portas“, nego nam je u kući

A ŠTA JE SA ŽRTVAMA USTAŠKOG ZLOČINA?

NELOGIČNO PROGLASITI 21. OKTOBAR KAO DAN SJEĆANjA

U Kragujevcu Veliki školski čas

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: