Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U SUBOTU OBILjEŽAVANjE 21 GODINE OD FORMIRANjA BRIGADE

Datum objave: sreda, 12 septembra, 2012
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna2.jpgNa Rakovačkim barama kod Banjaluke u subotu, 15. septembra, biće obilježena 21 godina od formiranja Druge krajiške pješadijske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/.

Govoreći o ratnom putu brigade, pukovnik u penziji i jedan od ratnih komandanata brigade Jovo Vukobrad rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da je Druga krajiška brigada prošla ratni put od zapadne Slavonije u selu Gređani kod Okučana 1991. godine i do kraja 1995. godine na teritoriji Republike Srpske.

Vukobrad je rekao da je kroz brigadu tokom rata prošlo oko 23.000 boraca, od čega je 226 poginulo, oko 1.750 ranjeno, dok se osam boraca još uvijek vodi kao nestali.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 21 godine od formiranja Druge krajiške brigade Vladimir Ševarika rekao je da obilježavanje počinje u 12.00 časova na Rakovačkim barama dočekom ratne zastave brigade i intoniranjem himne Republike Srpske.

Program obilježavanja biće nastavljen služenjem parastosa za poginule borce Druge krajiške brigade, polaganjem vijenaca i cvijeća i paljenjem svijeća na Memorijalnom centru poginulim borcima ove brigade.

On je rekao da će program zatim biti nastavljen prijemom porodica poginulih i nestalih boraca, te zajedničkim druženjem uz vojnički ručak.

Ševarika je rekao da će ratni komandanti Druge krajiške brigade prije početka zvaničnog programa obilježavanja u 8.00 časova položiti vijenac i cvijeće na spomenik bivšem komandantu Prvog krajiškog korpusa, generalu Momiru Taliću u Piskavici, a u 9.00 časova na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci na spomenik bivšem načelniku generalštaba VRS-a, generalu Novici Simiću.

Ševarika je podsjetio da je ranije upućena inicijativa gradu Banjaluci i gradskoj Boračkoj organizaciji da se obilježavanje godišnjica svih ratnih brigada VRS-a sa ovog prostora obilježava u jednom danu, a u organizaciji grada Banjaluke.

“To bi trebalo da bude narodni zbor kako je to činjeno poslije NOR-a u bivšoj Jugoslaviji, čime bi bili smanjeni troškovi organizacije i vraćen ugled ratnih jedinica iz otadžbinskog rata”, zaključio je Ševarika.

Organizator obilježavanja obezbijedio je besplatan prevoz autobusom sa stare autobuske stanice sa polaskom u 11.00 časova.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top