Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U SRIJEDU NOVA SVJEDOČENjA O ZLOČINIMA NAD SRBIMA U ORAŠJU

Suđenje desetorici optuženih za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine biće nastavljeno u srijedu, 19. decembra, u Sudu BiH.

Foto: Arhiva

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, zatim Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te kao pripadnici vojne policije.

Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Tokom ročišta održanog 28. novembra, svjedok Tužilaštva BiH Mirko Đurić rekao je da je optuženi Mato Živković, zvani Rakijica, često tukao Srbe zatvorene u osnovnoj školi u Donjoj Mahali i da ih je tukao čime je stigao, naročito kada je bio pijan, što se dešavalo često.

Drugi svjedok Tužilaštva Milorad Vuković ispričao je da je zarobljene Srbe ispred osnovne škole u Donjoj Mahali 8. maja 1992. dočekao Pero Konj koji je naredio da se okrenu prema zidu i rašire ruke i noge, nakon čega su ih pripadnici vojne policije više od jednog sata tukli po bubrezima, dok ne padnu.

Početak suđenja zakazan je za 9.30 časova, rečeno je ranije u Sudu BiH.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

U srijedu nova svjedočenja o zločinu nad Srbima u Orašju

Stradanje Srba u Sremu od strane domaćih Švaba

Mati Baotiću 13 godina za zločine nad Srbima u Orašju

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: