Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U splitskom sudu svjedočenja srpskih logoraša iz “Lore”

Datum objave: nedelja, 20 januara, 2019
Objavljeno u Video, Ostalo
Veličina slova: A- A+
Poslije trinaest godina od posljednjeg svjedočenja, dvoje logoraša iz Trebinja svjedočili su u Županijskom sudu u Splitu, u predmetu “Lora 3”, protiv Tomislava Duića, upravnika zloglasnog logora i Emilija Bungura, jednog od vojnih policajaca. Riječ je o krivičnim djelima ratnog zločina, počinjenim nad zarobljenim vojnicima.
Mirko Babić, jedan od svjedoka, koji je preživio teške psihičke i fizičke torture, kaže da je ponovio istinu o svom stradanju u Lori, i još tri logora u Hrvatskoj.

Ranije je davao iskaze istražiteljima Sipe i u Županijskom sudu u Splitu. Posljednji put je svjedočio 2006. godine.

Zbog teških ratnih zločina nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima, hrvatsko pravosuđe zločine u Lori razdvojilo je u tri predmeta.

Neki od zločinaca već su osuđeni, a u predmetu “Lora 3” logoraši su svjedočili protiv Tomislava Duića i Emilija Bungura.

Obojica su uhapšeni poslije, navodno, dugogodišnjeg skrivanja.

– Raspolažemo istinom. Nisu mogli naći momente da bi nas zbunili, a njihovi advokati idu upravo metodom zbunjivanja, da bi se uhvatili za neku sitnicu, kaže logoraš Mirko Babić.

Logoraši iz Lore, kao posljedicu brojnih metoda zlostavljanja i mučenja, nose brojne fizičke i psihičke posljedice.

Miroslav Čučak, zarobljen početkom aprila 1992. u logoru je proveo pet mjeseci i dvadeset dva dana. Smatra da su osuđeni, u prethodnim predmetima, dobili relativno male kazne u odnosu na ono šta su radili zarobljenicima.

– Iza njih stoji država. Mirko i ja smo dokazali sve što treba da dokažemo da bi oni bili osuđeni, ali mi ne možemo uticati na ishod, dodaje Miroslav.

Suđenje Duiću, koji je već osuđen na osam godina u jednom od predmeta Lore, i ostalima, kažu logoraši, zavisi od svjedoka, kojih je sve manje.

– Ako se u većim grupama pojavimo na suđenju, damo iskaze, a ima i težih iskaza od naših, zaviusiće i visina izricanja kazne, naglašava Mirko Babić.

Logoraše iz Lore, zarobila je, u klasičnom aktu agresije, vojska Republike Hrvatske, 1992. godine.

Izvor: RTRS


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top