Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U slavu predaka junaka i srpskih majki : U Užicu otkriven spomenik velikoj pobedi Srbije u Prvom svetskom ratu!

Izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković, gradonačelnik Užica Tihomir Petković i doskorašnji načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković otkrili su juče u Užicu spomenik velikoj pobedi Srbije u Prvom svetskom ratu.

Foto: Z. Šaponjić

Spomenik koji je sa postamentnom visok oko 7 metara postavljen je u kružnom toku i ubuduće će dočekivati sve one koji stižu u grad iz pravca Čačka odnosno iz pravca Beograda.

Spomenik je delo vajara Svetomira Radovića a urađen je po uzoru na spomenik čiji je autor arhitekta Đorđe Jovanović i od koga je ostala samo jedna fotgrafija.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković, podsećajući da je Užice u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu izgubilo oko 3.000 ljudi, rekao je da je grad ovim spomenikom dobio ne samo spomenik već i novi simbol.

Foto: Z. Šaponjić

„To je i spomenik podvigu užičanima u Prvom svetskom ratu i ženama koje su rađale i gajile heroje“, rekao je Petković.

Selaković je istakao da Užice i Užičani ovim činom ne obeležavaju samo 100 godina od Velikog rata, već 100 godina od jedne velike pobede.

On je podstio da pre 50 godina Užice nije slavilo pobedu u Prvom svetskom ratu, da se ovim činom ta nepravda isrpavlja, i istakao da po njegovom mišljenju, taj grad, pre zaslužuju spomenik Slobodanu Peneziću Krcunu nego spomenik Josipu Brozu Titu.

-Danas pokazujemo deci kako se slave i poštuju preci i šta je to narodno samopoštovanje. Ove godine Srbija će dobiti dva velika spomenika, jedan je ovaj u Užicu, a drugi je spomenik kralju Petru Oslobodiocu u Novom Sadu.

Spomenici su uz hramove duša jednog grada, a ovim spomenikom na pijedestal stavljamo prave vrednosti. Ovo je spomenik majci Srbiji koja je rađala junake, koja je hranila i odgajala junake.

Ovde u blizini Užica živela je žena koja je u Prvi svetski rat ispratila četiri sina i koja je, jedna od retkih, ili možda jedina, imala sreću da se sva četvorica vrate. Ovo je i spomenik njoj. Iz moje kuće u Prvi svetski rat otišla su trojica muških glava, samo jedan se vratio – rekao je Selaković.

Izvor: Iskra

Vezane vijesti:

U ČAST 100-GODIŠNjICE ODBRANE SRBIJE U VELIKOM RATU: Sinuće slike sa tavana

Veliki rat – Nekažnjeni genocid i neodmereni stepen krivice …

Putevima zaboravljenih heroja Velikog rata- Vasa Eškićević …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: