fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U školama Srpske svečani čas povodom novog svesrpskog praznika 15. septembra

Zainteresovani učenici osnovnih i srednjih škola će imati priliku da, 15. septembra, u okviru redovne nastave, prisustvuju času na kojem će, sa prosvjetnim radnicima i međusobno, razgovarati o istorijskim ličnostima i događajima koji su doprinijeli slobodi, nezavisnosti i jedinstvu srpskog naroda, te saznati činjenice koje su važne za bolje razumijevanje istorije srpskog naroda.
Zastave Srbije i Srpske; FOTO: FRONTAL.RS

U Republici Srpskoj i Republici Srbiji se 15. septembra obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a navedenog datuma se obilježava i Proboj solunskog fronta.

Ove godine se prvi put u osnovnim i srednjim školama obilježava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a ovo je samo jedna u nizu zajedničkih aktivnosti koje provode Republika Srpska i Republika Srbija povodom zajedničkog praznika.

Prisustvo času i planiranim aktivnostima nije obavezno i organizuje se samo za zainteresovane učenike, a s obzirom da je 15. septembra probijen Solunski front, koji je bio uvod u oslobađanje svih naroda, na prostoru bivše Jugoslavije, smatramo da je važno da se učenici svih nacionanosti upoznaju sa činjenicom da je srpski narod, okupljen pod nacionalnom zastavom, dao najveći doprinos istorijskoj pobjedi i slobodi svih naroda.  

Važno je da se učenici svih nacionalnosti upoznaju sa činjenicama koje su važne za bolje razumijevanje svjetske istorije.

Obilježavanje ovog i sličnih praznika je dio nastavnog procesa predmeta od nacionalnog značaja i zbog toga će jedan čas u prvoj smjeni i jedan čas u drugoj smeni biti posvećen ovome prazniku.

Prosvjetni radnici imaju mogućnost da procijene na koji način će obilježiti Dan srpskog jedinstva, slobode i naciolane zastave, a učenici koji ne cijene ovaj praznik i nisu zainteresovani da razgovaraju o ovoj temi nisu obavezni da prisustvuju časovima i planiranim aktivnostima u osnovnim i srednjim školama.

Izvor: FRONTAL

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: