fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U školama Srpske izučavaju zločine NDH

Od nove školske godine u RS opširnije gradivo o genocidu u Hrvatskoj. Iz Nemačke i Hrvatske žele da zaustave promene programa

Mesta stradanja, Foto V. Dančić
Mesta stradanja, Foto V. Dančić

Od nove školske godine, u septembru, učenici osnovnih i srednjih škola Srpske opširno će učiti o zločinima i genocidu nad srpskim narodom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH). Pored temeljno obrađenog genocida nad Srbima, detaljnije će biti obrađene i lekcije o Holokaustu nad Jevrejima u NDH i genocidu nad Romima. Ovo je velika pobeda Ministarstva prosvete RS, Pedagoškog zavoda RS, Univerziteta u Banjaluci i Udruženja „Nefeš Haja“ iz Banjaluke.

Još 2007. godine, Vlada RS je potisala memorandum sa Memorijalnim centrom „Jad Vašem“ iz Izraela o edukativnim seminarima u Izraelu za nastavnike istorije i srpskog jezika iz RS o Holokaustu nad Jevrejima i genocidu nad Srbima u NDH. Tek prošle godine, ovaj posao je počeo ozbiljno da se radi. Pored 60 profesora koji su prošli obuku u Izraelu, za skoro godinu dana 1.200 nastavnika i profesora istorije i srpskog jezika i književnosti iz RS prošlo je edukaciju o zločinima nad Srbima u NDH u Srpskoj, jer nisu mogli svi da odu u Izrael. Edukaciju o genocidu nad Srbima u NDH, na seminarima za profesore i nastavnike, držali su predavači iz Udruženja „Nefeš Haja“ iz Banjaluke, koji imaju sertifikate MC „Jad Vašem“ iz Izraela!

Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS, kaže, za „Novosti“, da će posle edukacije nastavnika biti usvojene izmene nastavnih planova i programa u RS.

– Od naredne školske godine počinju opširnije lekcije za đake, pre svega završnih razreda u osnovnim i srednjim školama, da bi od školske 2018/2019. bile ubačene korekcije u udžbenike istorije i srpskog jezika i književnosti, sa znatno opširnijim lekcijama o zločinima nad Srbima i Jevrejima u NDH – pojašnjava Damjanović.

On takođe dodaje da je bilo pokušaja iz Hrvatske da se organizuju seminari gde se Holokaust nad Jevrejima izučavao pravilno, dok se o zločinima nad Srbima u NDH potencirala hrvatska strana priče – da je Jasenovac bio radni logor, da su Srbi tamo radili, a ne da su bili ubijani. Seminari su organizovani u Hrvatskoj i na njih su pozivani nastavnici istorije iz Srpske.

Iz Udruženja „Nefeš Haja“ iz Banjaluke, za „Novosti“, pričaju da se vodila velika borba oko edukacije profesora iz Srpske i uvođenja opširnijeg gradiva o genocidu nad Srbima i Jevrejima u NDH u nastavni plan i program u Srpskoj.

Predrag Damjanović Foto V. Dančić
Predrag Damjanović Foto V. Dančić

– Zadnjih desetak godina, mnoge države koje su nam u Drugom svetskom ili ovom poslednjem ratu bile direktni neprijatelji preko svojih fondacija finansiraju i proizvode svoje kadrove u našem društvu. Zanimljivo je da takve fondacije akcenat stavljaju na projekte kulture sećanja i pamćenja kako bi kroz svoje plaćenike nametnule svoju matricu istine i za Drugi svetski rat na ovim prostorima, ali i za poslednji rat – pojašnjavaju u pomenutom udruženju.

Dalje navode da stranci pokušavaju na sve načine da se infiltriraju u obrazovne institucije i institucije kulture Srpske, a logika je jasna – ko kontroliše prošlost, kontroliše i sadašnjost i budućnost.

– Prema raspoloživim informacijama, već su započete pripreme ljudi vezanih za ovakve fondacije iz Nemačke, Hrvatske i BiH da projekat ovog seminara napadnu na sve načine. Naravno, najlakše je to spinovati kao kriminal, lopovluk, pranje para, nacionalizam, srpski šovinizam… – kažu u Udruženju „Nefeš Haja“ i dodaju da je krajnji cilj stranaca, uz pomoć Hrvatske, da se mladim generacijama u Srpskoj ispere mozak i da se potpuno obesmisli postojanje Republike Srpske jer se one moraju ubediti da je to genocidna tvorevina, a da su njihovi očevi i dedovi, koji su bili u VRS, zločinci.

UDRUŽENjE „NEFEŠ HAJA“

NAZIV Udruženja „Nefeš Haja“ je biblijski izraz koji u prevodu sa starojevrejskog znači „duša živa“ tj. obeležava ikonu Tvorca u čoveku. Ovaj izraz predstavlja ultimativno dostojanstvo čoveka i života kao takvog, a implicira rehumanizaciju žrtava svih vrsta i oblika nasilja i terora pa i samog genocida.

Autor: S. MIŠLjENOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Prosvjetari da saznaju nove činjenice o holokaustu i genocidu …

Donja Gradina- održana radionica o stradanju za profesore …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: