Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U SADILOVCU SLUŽENA PRVA SVETA LITURGIJA NAKON RATA

sadilovac_parastos_2012_24.jpgPrva Sveta liturgija, nakon proteklog rata služena je u Sadilovcu, na Kordunu, u obnovljenoj Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u kojoj su ustaše u Drugom svjetskom ratu pobile i zapalile 463 Srba, među kojima 149 djece mlađe od 13 godina.

Svetoj liturgiji, koju su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve (SPC), prisustvovali su potomci sadilovačkih žrtava, delegacija banjalučkog Udruženja „Jadovno 1941.“, zamjenik župana Karlovačke županije Siniša Ljubojević.

Paroh plaščanski Goran Slavnić rekao je Srni da je u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sadilovcu služena Sveta liturgija, i to 20 godina od hrvatske vojne i policijske akcije „Oluja“ i prvi put nakon rata. Poslije liturgije služen je pomen za 463 mučenički postradalih stanovnika Sadilovca i okolnih mjesta.

On je podsjetio da su ustaše u ljeto 31. jula 1942. godine u ovom svetom hramu pobile 463 Srba iz Sadilovca i okolnih mjesta, a nakon toga zapalile crkvu.

„Sabrali smo se, hvala Bogu, u dosta velikom broju, sjećajući se žrtava i moleći se Bogu za pokoj njihovih duša“, rekao je paroh Slavnić.

Dragan Gvozdenović, jedan od potomaka sadilovačkih žrtava i ktitora ove crkve, rekao je da se na ovom mjestu potomci žrtava okupljaju već šestu godinu i održavaju parastos za 463 žrtve ubijene u hramu, među kojima je bilo 149 djece mlađe od 13 godina.

„Trenutno u ovom selu više nema nikoga, osim jednom godišnje kada dođemo na pomen“, dodao je Gvozdenović.

Siniša Ljubojević, zamjenik župana Karlovačke županije, istakao je da su sadilovačke žrtve opomena cijelom čovječanstvu „kako se na svirep način određeni narod odnosio u određenom trenutku prema srpskom pravoslavnom življu“.

Podsjećajući da su žrtve u Sadilovcu i žene i djeca, Ljubojević je Srni rekao da je ovo velika opomena na sva zla koja su se dogodila za vrijeme NDH.

„Mnoga su stratišta, mučeništva…Sadilovačke žrtve su jedne od onih kojih se trebamo sjećati i moliti se, ne samo za duše žrtava, nego i onih koji su to uradili“, kaže Ljubojević, koji je član Srpskog narodnog vijeća.

On je rekao da će uvijek dati svoj doprinos i kao zamjenik župana i kao Srbin na ovom području da se sve nove generacije podsjete i opomenu da se ovakvo zlo ne smije ponoviti.

Ustaški zlikovci su 31. jula 1942. godine u ovoj crkvi pobili i zapalili 463 muškarca, žena i djece, od kojih 149 mlađih od 13 godina iz Sadilovca, Bugara, Lipovače i okolnih sela.

Jedini grijeh ovih nevino postradalih ljudi bio je to što su bili pravoslavni Srbi.

U ovom stravičnom zločinu u toku Drugog svjetskog rata, nestalo je 70 odsto stanovništva ovog kraja.

Danas u Sadilovcu, koji je kompletno spaljen 4. avgusta 1995. godine, nema Srba.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

25. jula 2015. – Parastos za sadilovačke Novomučenike

SLUŽEN PARASTOS ZA SADILOVAČKE ŽRTVE

Policija kod Slunja gnjavila sudionike spomena na ustaške žrtve. Strogo nadzirana komemoracija

Sadilovac – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: