fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U proteklom ratu stradalo više od 480 srpske djece

U posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu na prostoru BiH stradalo je više od 480 srpske djece, koja su uglavnom bila žrtve ratnog zločina, rekao je Srni istoričar u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Dragoslav Ilić.

Foto: Radio Trebinje
Foto: Radio Trebinje

U proteklom ratu skoro 500 djece bilo je izloženo raznim oblicima torture, a isto toliko je ranjeno.

On je naveo da su to podaci koje su danas imali priliku da čuju srednjoškolci iz Gradiške i Prijedora tokom dva istorijska časa na Mrakovici, kao i da se upoznaju o sudbinama djece iz Prvog i Drugog svjetskog rata.

„Na prostoru BiH je u Prvom svjetskom ratu stradalo više od 100.000 djece“, naveo je Ilić.

On je podsjetio na Dobojski logor kao koncentracioni logor za Srbe koji su izgradile austrougarske vlasti, a u kojem je bilo zatočeno više desetina hiljada Srba.

Kada je riječ o Drugom svjetskom ratu, srednjoškolcima je govoreno o sudbinama kozaračke djece koja su odvođena u jasenovački i ostale logore.

Ilić je rekao da su ova predavanja održana u okviru manifestacije „Dani sjećanja“, kao pomena na stradale Srbe u 20. vijeku, a koju Centar organizuje pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, dva istorijska časa su organizovana u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Srpske i Republičkim pedagoškim zavodom, a predavači su predstavnici Memorijalnog muzeja na Kozari i Centra.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Predstavljen projekat o srpskom stradanju u BiH u 20. vijeku …

Počinju „Dani sjećanja“ posvećeni stradanju srpske djece u 20 …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: