fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Prijakovcima nakon 71 godinu pomen srpskim žrtvama

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/prijakovci.JPG

U mjestu Durale u Prijakovcima kod Banjaluke danas je prvi put, nakon 71 godine od stradanja, služen parastos za 36 srpskih žrtava koje su ustaše svirepo ubile 2. avgusta 1941. Bio je to jedan od prvih većih zločina na području Banjaluke u Drugom svjetskom ratu, o kojem se, sve do sada ćutalo.

Veliki broj potomaka žrtava i mještana tri banjalučka sela – Prijakovaca, Dragočaja i Ramići prvi put su se organizovano prisjetili žrtava, na mjestu njihovog stradanja. Ubijeni su samo zato što su bili Srbi.

Jedan od onih koji je ovaj događaj pokušao da otrgne od zaborava je i Ratko Šukalo, koji je u svojoj knjizi Prijakovci jedno poglavlje posvetio upravo žrtvama stradalim u Duralama. Danas je na ovom stratištu održao istorijski čas.

„Ovo je prvi put da se na mjestu zločina održava parastos za ove žrtve, ali mi ćemo se potruditi da to preraste u tradiciju“, rekao je predstavnik Boračke organizacije Mjesne zajednice Prijakovci Milorad Popović.

Oragnizatori, mjesni Odbor Boračke organizacije Prijakovci, poručuju da će na ovom mjestu uskoro biti izgrađen spomenik žrtvama.

Parastos žrtvama u Duralama ubuduće će biti održavan svake godine, posljednje nedjelje u mjesecu julu. Važno je to, poručuju organizatori, zbog žrtava, njihovih potomaka, ali i generacija koje tek dolaze.

V.Č.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: