fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

У ПОТПУНОСТИ ИСТРАЖИТИ ИСТИНУ О СРЕБРЕНИЦИ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/grujicic.jpg

БАЊАЛУКА, 11. ЈУНА /СРНА/ – Предсjедник Општинске организациjе заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница Младен Груjичић изjавио jе Срни да преживjеле српске жртве муслиманског терора у Сребреници очекуjу да буду разоткривени сви циљеви и мотиви коjи су проузроковали догађаjе у Сребреници, због чега Република Српска и њен народ трпе велике и разнолике посљедице.

Поводом 10 година од усваjања прелиминарног извjештаjа о догађаjима у и око Сребренице од 10. до 19. jула 1995. године, Груjичић jе рекао да очекуjе да се у потпуности истражи истина о Сребреници, укључуjући и страдање Срба.

Он jе запитао до када ће све породице жртава у Сребреници од 1992. до 1995. године бити предмет манипулациjа и лажи.

Груjичић jе напоменуо да jе бивша Комисиjа за Сребреницу, како ниjе испунила задатке према виђењу наредбодавца Педиjа Ешдауна jер ниjе навела довољно „наручених“ података на основу коjих би судови могли пресуђивати Србима, морала да настави допуњавати своj извjештаj, што jе и радила све до 15. октобра 2004. године.

Он jе подсjетио под каквим jе политичким терором од високог представника била Влада Републике Српске и да jе у таквим околностима првоименовани предсjедник Комисиjе за Сребреницу Марко Арсовић поднио оставку, као частан човjек и професионалац.

Говорећи о броjним пропустима и нетачностима коjе садржи извjештаj бивше Комисиjе за Сребреницу, Груjичић jе рекао да су ексхумациjе искључиво радили представници Међународне комисиjе за нестала лица /ИЦМП/ и федералне комисиjе, док jе српскоj страни било онемогућено присуство.

Он jе нагласио да броjне тврдње коjе се наводе у овом извjештаjу нису ничим доказане, док Комисиjа 28. дивизиjу такозване Армиjе БиХ назива „мjешовитом колоном“, што чини и Тужилаштво Хашког трибунала, чиме се занемаруjе чињеница да jе то била чиста воjна формациjа, а тиме и легитимни воjни циљ.

Према његовим риjечима, у Извjештаjу се на више мjеста истиче да су вођене жестоке борбе, али се не наводи да jе иjедан припадник поменуте дивизиjе погинуо, те се од тада, па и сада, користи термин да су страдали дjечаци, мушкарци, умjесто воjници и цивили.

Груjичић истиче и да Комисиjа, као и други, ниjе констатовала како су настрадали они коjи су ексхумирани, односно да ли jе неко погубљен,
погинуо у борби или нагазио на мину, да ли се сам убио, што jе био задатак Комисиjе, jер су и сами закључили да ће наставити истраживати, а нису.

„Комисиjа наводи да ниjе могла утврдити колико jе примарних, секундарних или терциjарних гробница, па стога ниjе било могуће утврдити броj ексхумираних, циjелих или поjединачних скелетних остатака, а тврди да jе погубљено више од 7.000 лица“, нагласио jе Груjичић.

Он jе истакао да из свега произилази да Извjештаj Комисиjе за Сребреницу ниjе састављен из поуздано утврђених чињеница, а посебно jе значаjно то да федерална комисиjа ниjе доставила своj списак несталих.

„Извjештаj представља недовршену истражну радњу, али га судови узимаjу као готову чињеницу“, подсjећа Груjичић.

Он jе закључио да због свега наведеног jош ниjе утврђена централна евиденциjа несталих у БиХ /ЦЕН/, jер би се на таj начин утврдила истина коjа некима из међународних организациjа и институциjа не би одговарала, али би и тадашњоj Влади и тадашњем предсjеднику Републике Српске доказала да су своjе поступке дефинисали слиjедом притисака и уцjена, а не чињеница и истине.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: