fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Potočarima sahranjeno više od 2.000 pripadnika Armije BiH

Više od 2.000 Bošnjaka iz Srebrenice koji su evidentirani kao civilne žrtve i sahranjeni u Memorijalnom centru u Potočarima, poginuli su kao vojnici u borbama, što nedvosmisleno pokazuje da je potrebna ozbiljna analiza događaja iz jula 1995. godine, izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila Milorad Kojić.

Spomen područje u Potočarima
Spomen područje u Potočarima

Kojić tvrdi da se među do sada sahranjenim Bošnjacima nalazi ogroman broj pripadnika 28. divizije takozvane Armije BiH koji su u ljeto 1995. godine u najvećem broju poginuli prilikom pokušaja proboja iz Srebrenice.

„Posmrtni ostaci 1.500 poginulih boraca takozvane Armije BiH do sada su pronađeni i sahranjeni u Potočarima, dok se za ostalima još traga, iako su njihova imena već uklesana na spomenik žrtvama“, rekao je Kojić za „EvroBlic“.

On je naveo da ovi podaci nedvosmisleno potvrđuju da događaji u Srebrenici u julu 1995. godine, ali i sve ono što se dešavalo na tom području, zaslužuju ozbiljnu analizu, koja neće biti proizvod manipulacija.

„Ono što najviše boli porodice stradalih Srba u Podrinju jeste apsurdno ponavljanje neistine da su u Srebrenici u julu 1995. godine stradali isključivo nedužni civili – muškarci i dječaci, što nikako ne odgovara istini“, istakao je Kojić.

On je naglasio da za svoje tvrdnje ima dokaze u podacima koji su prikupljeni iz zvaničnih dokumenata takozvane Armije BiH, kao i iz arhiva Republičkog centra.

„Ibro Dudić, čije ime je uklesano na spomenik u Potočarima, bio je član štaba bošnjačkih snaga u Srebrenici, a od 1994. godine komandant 282. Istočnobosanske brigade. Učestvovao je 1992. godine u napadima na srpska sela Ratkovići, Brežani, Krnjići i Magašići, a predvodio je napade na Lozničku Rijeku, Bjelovac, Kravicu i Skelane 1993. godine“, kaže Kojić.

Kojić je dodao da je Dudić posthumno odlikovan „Zlatnim ljiljanom“ i Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 1996. godine, i to na liniji proboja 28. divizije takozvane Armije BiH iz Srebrenice.

On je rekao da je još „drastičniji“ primjer da su u Potočarima masovno pokopani bošnjački vojnici koji su poginuli u borbama sa Vojskom Republike Srpske /VRS/, kao što je slučaj Aziza Šabanovića, pripadnika diverzantsko-izviđačke jedinice iz Srebrenice.

„Njegovo ime se, takođe, nalazi na spisku žrtava, iako je on, prema podacima bošnjačke vojske, poginuo 10. jula 1995. godine, odnosno nekoliko dana prije nego što je VRS uopšte ušla u Srebrenicu“, naveo je Kojić.

On je dodao da cilj ovog istraživanja ni u kom slučaju nije osporavanje bilo čijih žrtava, nego namjera da se o događajima u Srebrenici govori na osnovu argumenata i činjenica.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Jelena Jelisavčić – Srebrenica – genocid nad istinom …

Novi dokazi: Srebrenica je velika obmana! | Jadovno 1941.

Srđa Trifković: Srebrenica – postmoderni mit u funkciji …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: